Briteket támadtak meg Kenyában

A kenyai Kiwayu szafari faluban pihenő házaspár luxusszállására fegyveresek törtek be a hajnali órákban. A férfit lelőtték, feleségét pedig elrabolták – jelentette egy nairobi diplomata. A hírt a brit külügyminisztérium is megerősítette.

Kiwayo, melynek tengerpartján 18 luxusház áll, igen közkedvelt a szafarizók körében. Maga a település is ebből él, és az országnak is az egyik legnagyobb bevételi forrásai az ilyen kirándulások.

A kenyai rendőrség közlése szerint a szeptember 11-i terrortámadások évfordulója miatt magas készültségen voltak. Ennek ellenére történt az incidens, ami azért is kényes, mert turistákat korábban még nem ért támadás Kenyában. Igaz, 2009 júliusában három segélymunkást, 2008 novemberében pedig egy apácát raboltak el – emlékeztetett az Associated Press.

A helyiek szerint a tettesek az al-Shabab tagjai, de akár a szomáliai kalózok is lehetnek, azonban az sem kizárható, hogy az elkövetők kenyaiak.

Kenyában amúgy is feszült a hangulat, először a pedagógushiány miatt tiltakozó tanárok, majd pedig az energiarákkal és a gazdaság helyzetével elégedetlen lakosok vonultak az utcára.

Weszprémy Gábor

Friss hírek