Fokozatosan romlanak az egyiptomi-izraeli kapcsolatok

Az utóbbi hónapokban több nagyobb méretű tüntetés is volt a kairói izraeli nagykövetség előtt, de komolyabb incidens nélkül. A pénteki támadás azonban igazi csapás Egyiptom és a zsidó állam békés kapcsolatára, mely hat hónappal Hoszni Mubarak távozása után már amúgy sem volt minden feszültségtől mentes. Egyiptom egykor Izrael legszorosabb arab szövetségesének számított, a két közel-keleti ország kapcsolatai azonban egyre csak romlanak.

Egyiptom készültségbe helyezte rendfenntartó erőit, miután tüntetők tömege betört az izraeli nagykövetségre Kairóban. Az izraeli nagykövetet és családját, a többi nagykövetségi dolgozóval és hozzátartozóikkal együtt az egyiptomi kormány segítségével egy katonai repülőgéppel evakuálták az országból. Csak a nagykövet helyettese maradt Egyiptomban. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerint az izraeli nagykövetség épületének ostroma során három egyiptomi civil életét vesztette, 1049-en megsebesültek, köztük 46 rendőr és katona.

Barack Obama amerikai elnök az incidens hírére reagálva aggodalmát fejezte ki, továbbá Washingtonból biztosította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt: az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy megoldja a helyzetet. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szintén beszélt amerikai kollégájával, Leon Panettával, akit arra kért, tegyen meg minden tőle telhetőt a nagykövetség épületének megvédése érdekében.

Netanjahu vasárnap „a béke tengelye elleni támadásnak” minősítette az izraeli nagykövetség ostromát, hozzátéve, hogy akik eltávolították az izraeli zászlót az épület elől, azok a béke ellen vannak. A hétvégi kormányülésen Jeruzsálemben az izraeli miniszterelnök méltatta az Izraellel való békés kapcsolatok fenntartásának és fejlesztésének egyiptomi támogatóit. Netanjahu közölte minisztereivel, hogy dolgoznak Jitzák Levanon nagykövet visszatérésén, aki a támadást követően családjával együtt elhagyta Egyiptomot.

Dan Meridor izraeli hírszerzési miniszter az Israel Radio-nak nyilatkozva kijelentette, hogy Izraelnek és Egyiptomnak „közös érdeke” a kapcsolatok minél gyorsabb helyreállítása, ugyanakkor Egyiptomnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy garantálni tudja az izraeli diplomaták biztonságát.

Matan Vilnai, „a hazai front védelmének” minisztere méltatta az izraeli biztonsági őröket kimentő egyiptomi kommandósokat, akik szerinte nagyon jól oldották meg a helyzetet. Vilnai szerint rosszabbul is alakulhatott volna, mivel az izraelieknek nem lett volna más választása, mint tüzet nyitni a támadókra, ugyanakkor az őrök megfelelő „önuralmat” tanúsítottak. Netanjahu szintén köszönetet mondott az egyiptomi mentőakcióért, melyre azután került sor, hogy az izraeli miniszterelnök Barack Obama beavatkozását kérte.

Volt, aki előre megjósolta

Az uralkodásának 29 éve alatt Izraellel szorosan együttműködő Mubarak februári távozása óta Egyiptom és a zsidó állam közötti kapcsolatok fokozatosan romlottak. Legutóbb egy határincidens borzolta fel a kedélyeket, mely során palesztin fegyvereseket üldöző izraeli katonák véletlenül megöltek öt egyiptomi rendőrt. Az esetet követően Egyiptom kilátásba helyezte izraeli nagykövetének visszahívását, kairói tüntetők pedig Izrael egyiptomi nagykövetének kiutasítását követelték. Mindemellett egyre többen indítványozták az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés felmondását, mely sok egyiptominak mindig is szúrta a szemét.

Az izrael elleni demonstrációk egybecsengenek az egyiptomi társadalom részéről az országot irányító legfelsőbb katonai tanáccsal szemben egyre növekvő elégedetlenséggel. Hét hónappal Mubarak távozása után az egyiptomiak még mindig egy sor változást követelnek, köztük az előző rezsim korrupcióval vádolt tagjainak átláthatóbb elszámoltatását, valamint világosan meghatározott menetrendet a parlamenti választásokhoz.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója már az egyiptomi zavargások kezdetekor figyelmeztetett egy izraeli kormányzati tisztviselőt, hogy drámai változásra lehet számítani Izrael és Egyiptom kapcsolataiban. A palesztin tanácsadó szerint miután az ENSZ Közgyűlés szeptemberben szavaz az önálló palesztin állam elismeréséről, tüntetések hullámai indulnak majd meg az arab és muszlim országok fővárosaiban. Egy vezető palesztin tisztségviselő a Háárec izraeli napilapnak nyilatkozva pedig egyenesen úgy fogalmazott, ha az amerikaiak meghiúsítják az önálló palesztin állam elismeréséről szóló határozat megszavazását, ne lepődjön majd meg Obama, ha egyes muszlim fővárosok amerikai nagykövetei kénytelenek lesznek az aktatáskájuk nélkül hazatérni.

Selján Péter

Friss hírek