El akarták mozdítani a kormányfőt a nagykövetek

WikiLeaks jóvoltából nemrégiben napvilágot látott egy újabb érdekesség a Balkán térségében. 2007 februárjában Christian Schwarz-Schilling, Bosznia-Hercegovina egykori nemzetközi kormányzója azzal fenyegetőzött: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Milorad Dodikot, a Krajinai Szerb Köztársaság ekkori miniszterelnökét eltávolítsa posztjából, írta Douglas McElhaney, aki ebben az időben volt a Bosznia-Hercegovinába delegált amerikai nagykövet.

A Független Hírügynökség (Nezavisne Novine), tudomására jutott, hogy McElhaney is osztotta Schwarz-Schiling megállapítását, miszerint Dodik nagy kárt okozott az amerikaiak által kidolgozott Balkán-politikának.

Douglas McElhaney saját elmondása szerint 2007-ben maga is próbált lépéseket tenni annak érdekében, hogy Dodik ne ássa alá Amerika célkitűzéseit. Például az egy konferencián arra kérte titkárait, hogy hagyják őt Dodikkal négyszemközt. A segítők távozása után a nagykövet megkérte Dodikot, hogy többé ne jelenjen meg a médiában Vojislav Kostunica, akkori szerb miniszterelnök társaságában, és ne támogassa annak koszovói politikáját. 

Schwarz-Schilling nem csak Dodik Koszovóval kapcsolatos kijelentéseit ellenezte, hanem a Bosznia területén élő horvátokkal való bánásmódját is. Egy sor szankciót kért Dodikkal szemben. Az egyik ilyen lépés volt a Szerbia és Krajinai Szerb Köztársaság közötti politikai kapcsolatok felfüggesztésének kérelme, amire végül nem került sor.

Kocsicska Aleksandra / tanjug.rs

Friss hírek