Bahreini helyzetjelentés a választások előtt

Ahogy közelegnek a választások, úgy indul be az élet Bahreinben: az ellenzéki pártok bojkottal fenyegetőznek, új pártok születnek, egy női jelölt pedig azt állítja, ellenkampány áldozata lett.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az al-Wefaq párt képviselői lemondtak mandátumaikról a kormány által a februári tüntetések során alkalmazott módszer miatt. Augusztusban felröppent a hír, miszerint két másik ellenzéki párttal együtt az al-Wefaq is bojkottálná az időközi választásokat, hiszen lemondásukkal nem érték el a kitűzött célt. A bojkottal nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra, hogy széleskörű reformokat hajtsanak végre. Többek közt választott törvényhozást szeretnének, mely nagyobb hatáskörrel rendelkezne a többi szerv ellenőrzésében. A párt egyik vezető tisztségviselője, Khalil al-Marzuq korábbi nyilatkozata szerint nem fogják feladni a követelést, hogy „alakítsanak egy választott kormányt, amely a népakaratot fogja képviselni.”

A GulfNews információi szerint választásokat botrány is kíséri: Sawsan al-Taqawi, az egyik női jelölt állítása szerint ellenkampány indult ellene. „Óriási nyomás alatt voltam, hogy vonjam vissza a jelöltséget, és mostanra már a plakátjaimat és hirdetőtábláimat is megrongálták. Ez egy világos célzás arra vonatkozóan, hogy vonjam vissza (a jelöltséget), de én továbbmegyek” – nyilatkozta al-Taqawi.

Az ország legfiatalabb pártja az al-Adala wa Tanmiya, vagyis az Igazság és Fejlődés párt mindössze párt napja van bejegyezve, mégis indulnak a választáson. Velük együtt immár 17 bejegyzett politikai társaságot számlálhatunk Bahreinben. Az ország pártrendszerének érdekessége, hogy nem teszi lehetővé politikai egyesületek vallási vagy szektariánus alapon történő megalakulását, ugyanakkor a vallásosság és a történelmi megosztottság miatt a politika porondját mégis a síita és szunnita pártok uralják.

A nagyjából félmillió helyi lakos közül 187 ezren járulhatnak majd az urnákhoz a szeptember 24-i időközi választásokon. Az alsóház 18 megüresedett helyéért 75 képviselő, köztük kilenc nő küzd. Bahreinben 2002-ben tartottak először választást, azóta pedig egyetlen női képviselőjelölt sem nyert mandátumot, így most történelmi jelentőséggel bírna, ha valamelyik hölgy bejutna a parlamentbe.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »