Nagyméretű segélyezésbe kezdett Omán

Úgy tűnik, adakozó kedvében volt a héten az Ománt immáron 41 éve irányító Qabusz szultán: az Öböl-állam bőkezű segélyt nyújt a szomszédos Jemennek, valamint a súlyos szárazsággal küzdő Szomáliának is. Az afrikai ország felé korábban már több arab állam bizonyította nagylelkűségét.

Ali bin Ibrahim Shanoon al Raisi, az Ománi Jótékonysági Szervezet (Oman Charitable Organization, OCO) vezérigazgatójának egy helyi lapban megjelent nyilatkozata szerint már több tervet is kidolgoztak arra vonatkozóan, hogy milyen úton tudnának segíteni Szomáliának. A tervek szerint első körben helikopterrel szállítanának egy kisebb segélycsomagot Mogadishuba a következő hét folyamán, majd kialakítanának egy légi folyosót a két ország fővárosa között, ahol megindulhatna a nagyobb mértékű segélyszállítás. A tengeri úton történő támogatás ötlete szintén felmerült.

A Szomáliába szállított segély körülbelül harmincezer ember helyzetének javítására elegendő. A misszióban az OCO mellett az ománi Szomáliai Nagykövetség, valamint az Arab Liga szomáliai képviseleti irodája is részt vesz.

A szárazság sújtotta afrikai ország mellett Omán Jemen felé is elkezdte segélyszállítási akcióját. A hét elején egy 110 tonnás „csomag” érkezett Muszkátból Ádenbe, mely főként élelmiszert, gyógyszereket és generátorokat tartalmazott. A segélyt annak a közel huszonegyezer embernek a megsegítésére szánják, akik a Jemenben dúló viszályok miatt elhagyni kényszerültek otthonukat, és a három déli tartományban, Áden, Abjan és Lahidzs kormányzóságban kerestek menedéket. A szállítmány mindössze egyötöde a tervezett 550 tonnás segélynek. Az OCO a humanitárius missziót az ádeni Ománi Konzulátussal, a jemeni Vörös Félhold Társasággal, valamint a Menekültek Segítésének Központi Bizottságával együttműködve koordinálja.

Lorencsics Emese

Friss hírek