A magyarok kiállnak a görögök megmentése mellett

Támogatni fogja a második görög mentőcsomag elfogadását a parlamentben a Híd. „A mentőcsomagról szóló szavazás egyben Szlovákia helyéről és pozíciójáról szóló szavazás is, szavazás arról, milyen lesz a jövőbeni Európa. Mi támogatni fogjuk” – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke szombaton Kassán, a párt országos közgyűlése utáni sajtóértekezleten.

A szlovák kormánykoalíció pártjainak álláspontja a második mentőcsomaggal kapcsolatban megoszlik. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) partnereivel ellentétben határozottan ellenzi a görögök újabb megsegítését, és csütörtökön saját kampányt indított a mentőcsomag ellen, ami nagyon kiélezte a koalíciós viszonyokat.

Miután az ellenzéki Smer-SD szintén a héten a koalíció korrupciógyanús ügyei miatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben Iveta Radičvá miniszterelnök ellen – erről jövő héten kedden szavaz a törvényhozás -, bizonytalanná vált a kormány helyzete. A koalíciós képviselők és a kormány hétfőn közös tanácskozást tartanak, hogy megpróbálják megtalálni a kiutat.

Elmondta: a közgyűlés ebben a kérdésben egyértelmű álláspontra helyezkedett, s felelősségteljesebb hozzáállásra szólította fel az összes koalíciós képviselőt is.

„Szlovákia jövője szempontjából kötelességünk, hogy felelősségteljesen viselkedjünk, és hozzájáruljunk az Európai Unió és az euróövezet stabilizációjához” – szögezte le a politikus.

Bugár úgy látja: várhatóan napirendre kerül az a javaslat, hogy a miniszterelnök iránti bizalmi szavazást kössék össze a mentőcsomagról szóló szavazással. A közgyűlés ezzel kapcsolatban azonban semmiféle kötelező erejű határozatot nem fogadott el. A Híd elnöke hangsúlyozta: pártja képviselői kiállnak Radičová mellett, s nem fogják támogatni az ellenzéki bizalmatlansági indítványt.

A sajtóértekezleten Bugár bírálta az SaS-t, amely szerinte politikai pontok szerzésére használja a görögök megsegítésének kérdését. „Ez helytelen” – vélekedett a pártelnök, aki egyben a szlovák parlament alelnöke is.

A Hídban a pártelnök szerint nincs belső feszültség. A pártnak jelenleg mintegy 4500 tagja van, a magyarok és a szlovákok aránya hét a háromhoz. A közgyűlés tárgyalásai magyar nyelven zajlottak le, a szlovák résztvevőknek biztosították a tolmácsolást.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »