Létezik a szlovák-magyar stratégiai együttműködés

Szándéknyilatkozatban erősítette meg a magyar Országos Villamostávvezeték ZRt. (OVIT) és a szlovák Eustream azt, hogy folytatni kívánják a magyar-szlovák földgázszállító összekötő-vezeték projekt megvalósítását – közölte a két társaság pénteken az MTI-vel.

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó OVIT  a szeptember 6-án megtartott közgyűlésen döntött arról, hogy a projekt megvalósítására kétmilliárd forint jegyzett tőkével Magyar Gáz Tranzit Zrt. néven céget alapít.

A szlovák földgáz rendszerüzemeltető Eustream és az OVIT abban állapodott meg, hogy a vezetéket 2015. január elsején helyezik üzembe.

A két vállalat megegyezett a további együttműködés részleteiről, a végrehajtás legfontosabb határidőiről, valamint a projekt finanszírozásáról – olvasható a közleményben.

A tervezett mintegy 115 kilométer hosszú vezeték Vecsés és a  szlovákiai Velké Zlievce között húzódik majd. A beruházás összesen több mint 100 millió euróba kerül, amelyből 30 millió eurót a European Energy Programme for Recovery (EEPR) támogatásából fedeznének.

Az OVIT és a Eustream közös közleménye hangsúlyozza, hogy a projekt életképes és gazdaságosan megvalósítható, s kiemeltem elsőbbséget élvez a magyar és a szlovák félnél. A projektet támogatja a két érintett állam kormánya és az Európai Bizottság  is. Az összeköttetés ugyanis növeli a szállítási útvonalak diverzifikációját és jelentősen hozzájárul Európa energiabiztonságának erősítéséhez. Az új határkeresztező kapacitás elősegíti a gázpiac likviditását és növeli a közép-európai régió földgázellátásának biztonságát.

Az összeköttetés Szlovákia számára stratégiailag fontos ahhoz, hogy az ország hozzáférjen az előkészítés alatt álló európai gázvezetékekhez, köztük a Nabucco-hoz és a Déli Áramlathoz valamint a horvát cseppfolyós földgáz (LNG) terminálhoz.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »