A szlovákok is lekörözték Magyarországot

Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) – szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint – 3,3 százalékkal nőtt  a második negyedévben  az első negyedévi 3,5 százalékos növekedést követően – közölte második becslését a szlovák statisztikai hivatal kedden.

Az előző negyedévhez képest  0,9 százalékkal nőtt a szlovák GDP az áprilistól júniusig terjedő időszakban az első negyedévi 1,0 százalék után.

A kedden nyilvánosságra hozott adatok megfelelnek az augusztusi gyorsbecslésben közölteknek.A lakossági fogyasztás éves szinten stagnált a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalékos visszaesés után. A beruházások 6,2 százalékkal nőttek az első negyedévi 1,2 százalékos bővülés után. A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a kivitel éves szinten 12,4 százalékkal, míg a behozatal 9,0 százalékkal nőtt Szlovákiában a második negyedévben az első negyedévi rendre 15,8 százalékos, illetve 11,3 százalékos bővülés után.

A GDP kormányzati komponense 4,3 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest a január-márciusi 2,5 százalékos csökkenést követően.    

Eduard Hagara, az ING Bank elemzője szerint a szlovák gazdaság kilátásai romlottak az elmúlt hónapokban, elsősorban a külföldről érkező rossz hírek, azaz a világgazdaság lassulásának Németországra gyakorolt hatása miatt. Az év második felében a növekedési ütem további lassulása várható, így az idei GDP- növekedés 3,2 százalékra mérséklődik.

A pozsonyi kormányzat az idei év egészére 3,3 százalékos növekedést vár az előző évi 4,0 százalék után. A szlovák GDP 2009-ben 4,8 százalékkal visszaesett.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »