Telefonon döntöttek az integráció jövőjéről

Venezuelai minisztériumi forrásokra hivatkozva a tegnapi nap folyamán az állami televízió számolt be a Venezuela és Argentína közötti elnöki szintű telefonbeszélgetés hátteréről.

Hugo Chávez venezuelai elnök és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnöknő közötti párbeszéd elsődleges témáját a kontinensen megvalósítandó közös együttműködés képezte, amelyben mind Venezuela, mind Argentína aktív szereplő kíván lenni.

Chávez gratulált Kirchnernek, amiért az argentin felsőház elfogadta a Dél Bankja nevű pénzintézetet, mint a regionális integráció egyik fontos intézményét, amely új gazdasági és pénzügyi alapja lehet a kontinens függetlenségének és jólétének.

Szó esett továbbá az integráció további elemeiről is, Chávez megemlítette a Dél-Amerikai Védelmi Tanács Kabinetjének sikeres caracasi ülését, ahol a részt vevő 12 ország közös védelmi tervet dolgoz ki. Emellett az elnök kitért a közös energiapolitikára is, amelynek szellemében pár hét múlva újra összeül a Dél-Amerikai Energetikai Tanács.

Mindkét állami vezető megállapodott abban, hogy országaik fontosnak érzik a regionális együttműködést és ezért továbbra is kölcsönösen támogatják az UNASUR főtitkárának, María Emma Mejíának a munkáját.

Chávez örömét fejezte ki, amiért Kircher – nemrég elszenvedett kisebb balesete után – visszanyerte egészségét és biztosította, hogy az elnöknő a jövőben mind nemzeti, mind nemzetközi értelemben számíthat együttérzésére és támogatására.

Végezetül a vezetők megállapodtak az országaik közötti kétoldalú kapcsolatok építésének és fenntartásának szükségességében és abban, hogy ezt a jövőben újabb találkozókkal fogják megerősíteni.

Tomik Ádám

Friss hírek