Kuba nem ereszti az amerikai “foglyot”

Bill Richardson, Új-Mexikó korábbi kormányzója és az ENSZ volt amerikai nagykövete sietett a még 2009-ben, illegális kommunikációs eszközök behozataláért bebörtönzött amerikai segítségére.

Alan Gross-t, a Kubában dolgozó szállítmányozót 15 év börtönbüntetésre ítélték, mivel tettét a kommunista rendszer ellen irányuló cselekménynek minősítették. Akkor úgy védekezett, hogy a Kubában élő kis zsidó közösséget szerette volna internet kapcsolathoz juttatni.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy Jimmy Carter volt amerikai elnök ez évi kubai látogatásakor felkereste a fogva tartott Grosst, az ex-kormányzó Bill Richardson pedig már második alkalommal ment az országba, hogy kapcsolatba léphessen a bebörtönzött férfival és elérje szabadlábra helyezését.

Úgy nyilatkozott róla mint túszról, nem pedig bűnözőről. Ezen kívül kiemelte, hogy ugyan a kubai kormány világossá tette számára, hogy nem engedélyezik az Alan Gross-szal való találkozást, ám ő addig nem hagyja el az országot, míg ez meg nem történik.

A viszály mindenestre szimbolikus értékű Amerika és Kuba kapcsolatát tekintve. Richardson az ENSZ volt amerikai nagyköveteként számos alkalommal lépett kapcsolatba Kubával és munkálkodott a börtönre ítéltek kiszabadításán, mostani útja alkalmával pedig Barack Obama támogatását élvezheti. Kétségkívül olyan személy, akinek tekintélye van, s már a kubai kormány számára sem ismeretlen.

Ha a látogatás ezek után is sikertelen lesz, az a két ország közötti külpolitikai szakadékot csak tovább növelheti.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »