Az USA “véletlenül” felfegyverezte a mexikói drogkartelleket

Lemondásra kényszerült az Egyesült Államok Alkohol, Dohány és Lőfegyver Hivatalának (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Expolsives, ATF) megbízott igazgatója, miután egy kudarcba fulladt akció eredményeként közel kétezer lőfegyver került a mexikói alvilág birtokába.

A Fast and Furious névre keresztelt hadművelet során az ATF emberei szándékosan adtak el fegyvereket közvetítőknek, abban a reményben, hogy azok nyomon követésével sikerül feltérképezni a hálózatot, mely az Egyesült Államokból fegyverzi fel a Mexikó egyes részeit háborús övezetté változtató kartelleket.

Mexikói részről nem új keletű a panasz miszerint a lőfegyverek vásárlását és tartását az Egyesült Államokban szabályozó liberális törvényeknek köszönhetően a bűnözőknek csekély fáradtságába kerül, hogy a legkülönfélébb, nem ritkán jelentős tűzerőt képviselő arzenálra tegyenek szert egyszerű trükkök segítségével. A bevett módszer szerint a határ északi oldalán vásárolt fegyvereket általában továbbadják a kartellek embereinek, majd az eredeti vásárlók bejelentik a hatóságoknál, hogy elvesztették a nemrég vásárolt portékát.

Az akció következtében a határ túloldalára került közel kétezer lőfegyver közül egyelőre 1400 holléte ismeretlen a hatóságok előtt. Az eddig előkerült fegyverek közül 122 darabot találtak meg bűncselekmények helyszínén, melyek közül különösen kínos annak a két lőfegyvernek az előélete, amelyeket egy, az Egyesült Államok határőrizeti szervénél dolgozó ügynök meggyilkolásánál hagytak hátra az elkövetők. 

Az ATF megbízott igazgatóját, Kenneth Melsont a minessotai államügyész B. Todd Jones váltja hivatalában, karrierjét ezentúl az igazságügyi tárca tanácsadójaként folytatja.  

Mindeközben olyan e-mailek kerültek az ügyet vizsgáló kongresszusi bizottság elé, melyeket az ATF korábbi phoenixi vezetője, William Newell írt a külügyminisztérium magas rangú tisztviselőjének, Kevin O’Reilly-nek, aki a bennük foglaltakról tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Tanácsot, majd a későbbiekben Dan Restrepot, Obama elnök latin-amerikai ügyekért felelős főtanácsadóját.

A levelekben, melyekben nem esik szó konkrét műveletről és a végrehajtás módjáról, Newell említést tesz egy folyamatban lévő nagy volumenű akcióról, ami valószínűleg nem más, mint a Fast and Furious. Ugyanakkor egyik levelében azt is hangsúlyozza, hogy figyelembe véve, hogy folyamatban lévő nyomozásról van szó részleteket nem áll módjában megosztani régi barátjával, akivel még a kilencvenes években dolgoztak együtt. Newell ügyvédje szerint a e-mailek nem tartalmaznak minősített információkat.

Egy névtelenségét megőrizni kívánó magas rangú tisztviselő szerint a levelek is azt bizonyítják, hogy a Fehér Házban senki sem tudott semmit arról, hogy az ATF milyen módszerekkel próbálja felderíteni a mexikói kartelleket felfegyverző fegyvercsempész hálózatot.

Scheinring Endre

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »