A Canterbury érsek találkozni szeretne a zimbabwei elnökkel

Az elmúlt hónapokban súlyos frakcióharcok kezdődtek a zimbabwei anglikán egyházon belül. A verések, letartóztatások, gyilkosságok célpontjai azon hívők és papok, akik nem voltak hajlandók behódolni a Mugabét támogató ágazatnak.

2007-ben az egyik zimbabwei papot, Nolbert Kunongát kiátkozták, mert prédikációiban erőszakra ösztönözte hallgatóságát. Ő persze nem mondott le, hanem egy új közösséget szervezett, így a zimbabwei anglikán egyház két pártra szakadt. A Mugabét támogató püspök fő ellenfele a Lambeth Palace által elismert Chad Gandiya, Harare püspöke, aki szerint az erőszak ellenére az ő hívei gyarapodnak. Az akcióval azonban Kunonga lépéselőnybe került, hiszen a legfelsőbb bíróság elnökének döntése értelmében a Gandiyához hű ágtól minden ingatlant és vagyontárgyat elkobozhatnak, és ezekkel Kunonga rendelkezhet.

A Canterbury érsek szerint ezek a zaklatások „bőven elég indokot szolgáltatnak, hogy az embereknek még több lelki gondozásra legyen szükségük.” Egyébként a Malawit és Zambiát is magába foglaló utazás célja pásztori, de a zambiai események miatt a szolidaritás is fontos tényezővé vált. Azzal viszont mindenki tisztában van, hogy a vizit nem politikai indíttatású, hiszen nincs is joga leléptetni Kunongát, azonban – Gandiya szerint – a zimbabwei embereket bátoríthatja, hogy kiálljanak hitükért.

2001 óta a Canterbury érsek lesz az első brit, aki hivatalos látogatást tesz az országban.

Érdekesség, hogy 2007 decemberében John Sentamu, York érseke igen szélsőséges módon tiltakozott Mugabe ellen: egy televíziós interjúban leoldotta, majd egy ollóval szétvágta papi gallérját. Majd hozzátette: addig nem hajlandó viselni a gallért, ameddig az elnök hatalmon van.

Weszprémy Gábor

Friss hírek