Íme, a legversenyképesebb latin-amerikai gazdaságok

Chile megőrizte vezető szerepét, mint a legversenyképesebb gazdaság a latin-amerikai régióban, míg a világszíntű összesítésben a 31. helyen áll.

Négy latin-amerikai ország szerepel a Világgazdasági Fórum legújabb versenyképességi jelentésében szerepelő rangsor első 50 helyezettje között: Chile mellett még Puerto Rico, Barbados és Panama is kedvező mutatókkal bír – áll az Infolatam összefoglalójában.

A térség két legnagyobb gazdasága javított előző évi pozícióján: Brazília (53. hely) kifinomult üzleti környezetének és a hazai piac bővülésének; Mexikó (58. hely) a stabil makrogazdasági politikájának köszönhetően.

A jelentés szerint a régió országainak – ahogy gazdaságaik folyamatos növekedést mutatnak és egyre magasabb fejlettségi szintre jutnak – egyre inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy képesek legyenek alkalmazkodni az innováció fejlődési üteméhez. A biztonság feltételeinek romlása azonban kihatással van a közép-amerikai országok versenyképességére, amelyek növelik az üzleti költségeket.

A globális ragsorban az első helyet Svájc foglalja el, melyet Szingapúr és Svédország követ. Európa északi és keleti országai uralják a top 10-et: Finnország a negyedik, Németország a hatodik, Hollandia a hetedik, Dánia a nyolcadik, az Egyesült Királyság pedig a tizedik. Japán továbbra is a második legnagyobb gazdaságnak számít Ázsiában, annak ellenére is, hogy tavaly óta három helyet visszaesve, a kilencedik lett. Az Egyesült Államok folytatta három éve megkezdett méyrepülését, és az ötödik helyre esett vissza a jelentés által lefedett 2011-12-es időszakra vonatkozóan.

Az eredmények azt a tendenciát mutatják, hogy míg a fejlett gazdaságok versenyképessége az elmúlt hét évben stagnált, addig számos feltörekvő piacon javult a helyzet, amely lehetővé tette a stabil növekedést, és tükrözi az átmenetet a feltörekvő és a fejlett gazdaságok között.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »