Sztrájkolnak a tanárok Kenyában

A kenyai iskolarendszer teljesen megbénult a mintegy 200 ezer pedagógus sztrájkja miatt.

Kedd óta mintegy 200 ezer általános és középiskolai tanár sztrájkol Kenyában, ahol emiatt szinte teljesen megbénult az oktatási rendszer. A kelet-afrikai országban is most ért véget a nyári vakáció, így nagyjából 10 millió diák nem tudta megkezdeni a tanévet tanáraik megmozdulása miatt. Wilson Sossion, a Kenyai Tanárok Nemzeti Szövetségének (Kenya National Union Of Teachers) elnöke elmondta, hogy mindaddig folytatják a sztrájkot, amíg nem teljesítik követeléseiket.

A kenyai tanárok azt szeretnék elérni, hogy a kormány emelje meg a pedagógusok számát. Jelen pillanatban egy tanárra ötven diák jut Kenyában, míg az általánosan elfogadott arány egy a harmincöthöz, ami azt jelenti, hogy még 28 ezer új pedagógusra lenne szükség.  Soisson emlékeztette a kormányzatot arra, hogy amióta Mwai Kibaki elnök ingyenessé tette az alap-, és középfokú oktatást, a diákok száma nagyon megnőtt, kollégái pedig már nem tudják hatékonyan ellátni munkájukat.

Bár Uhuru Kenyatta pénzügyminiszter kijelentette, hogy nincsenek meg a költségvetési források az új tanárok alkalmazásához, a helyzet lassan megoldódni látszik, ugyanis folyamatosan zajlik az egyeztetés a felek között. Több parlamenti képviselő is a tanárok mellé állt és elfogadhatatlannak tartja, hogy már napok óta nincs tanítás az országban.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek