Makacs ír „nem” a jövedelemadó emelésére

„A kormány továbbra is fogcsikorgatva küzd azért, hogy ne legyen adóemelés, különösképpen nem szélesítjük ki az adósávokat.” –szögezte le ismételten Enda Kenny, ír miniszterelnök a hét elején arra reagálva, hogy bár az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által diktált feltételek megkívánnák, a jövő évi költségvetés tervezetében nem szerepel a jövedelemadó emelése.

A miniszterelnök hozzátette, mindent megtesznek, hogy „alternatív” megoldást találjanak arra, miként valósítják meg azt a követelményt, miszerint 250 millió eurót kellene bevételként elkönyvelni adóemeléssel. Ez volt ugyanis az egyik kulcsfeltétel az év elején, amikor a két nemzetközi szervezet 85 milliárd euró hitelt ítélt meg Írországnak.

Michael Noonan pénzügyminiszter kijelentette, vannak még lehetőségek a 2012-es költségvetés tervezetében könnyebben megvalósítható megszorításokra, de tény, hogy lesznek „elég nehéz” politikai döntések a büdzsé elfogadásakor. Enda Kenny ezzel egyetértve ígéretet tett, amint lehet, a közvélemény előtt világossá fogják tenni az esetleges megszorításokat.

Olti Máté

Friss hírek