Szlovákia elveszítette nemzetközi versenyképességét

Hiába a viszonylag alacsony államadósság és a transzparensebb közbeszerzési eljárások, Szlovákiában a nemzetközi kimutatások szerint egyre csak romlik a vállalkozói környezet. Az ország ötödik éve folyamatosan esik a rangsorban.

A nemzetközi összehasonlítások alapján kidolgozott globális versenyképességi listát a World Economic Forum (WEF) közli évről évre. A szervezet azt vizsgálja, hogy a vállalkozói környezet javul, vagy romlik-e a 142 országot magába foglaló rangsorolásban. Míg Szlovákia helyezése fokozatosan egyre rosszabb, Magyarország statisztikái javuló tendenciát mutatnak.

A világrangsort Svájc vezeti Szingapúr, Svédország és Finnország előtt, az Egyesült Államok az ötödik. A visegrádi országok rangsorában Csehország a legjobb a 38. pozícióval, Lengyelország a 41., Magyarország a 48., míg Szlovákia a 69, az utóbbi 2008-ban még a 46. volt. Az első 45 ország között Görögországon kívül az összes régi EU-tag megtalálható, Portugália a 45., Görögország viszont a 90. helyen áll elsősorban strukturális gondjai miatt.

“Szlovákia végleg elveszítette egykori előnyét a Visegrádi Négyek országaival szemben” – jelentette ki a hír kapcsán Róbert Kičina, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének igazgatója. Szlovákia egyébként Kolumbia és Ruanda szomszédságába került a felmérésben.

Kitekintő / Bumm.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »