Szlovákia elveszítette nemzetközi versenyképességét

Hiába a viszonylag alacsony államadósság és a transzparensebb közbeszerzési eljárások, Szlovákiában a nemzetközi kimutatások szerint egyre csak romlik a vállalkozói környezet. Az ország ötödik éve folyamatosan esik a rangsorban.

A nemzetközi összehasonlítások alapján kidolgozott globális versenyképességi listát a World Economic Forum (WEF) közli évről évre. A szervezet azt vizsgálja, hogy a vállalkozói környezet javul, vagy romlik-e a 142 országot magába foglaló rangsorolásban. Míg Szlovákia helyezése fokozatosan egyre rosszabb, Magyarország statisztikái javuló tendenciát mutatnak.

A világrangsort Svájc vezeti Szingapúr, Svédország és Finnország előtt, az Egyesült Államok az ötödik. A visegrádi országok rangsorában Csehország a legjobb a 38. pozícióval, Lengyelország a 41., Magyarország a 48., míg Szlovákia a 69, az utóbbi 2008-ban még a 46. volt. Az első 45 ország között Görögországon kívül az összes régi EU-tag megtalálható, Portugália a 45., Görögország viszont a 90. helyen áll elsősorban strukturális gondjai miatt.

„Szlovákia végleg elveszítette egykori előnyét a Visegrádi Négyek országaival szemben” – jelentette ki a hír kapcsán Róbert Kičina, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének igazgatója. Szlovákia egyébként Kolumbia és Ruanda szomszédságába került a felmérésben.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »