Nem kényszer a vámunió

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 5-i hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Moszkva nem várja el Ukrajnától, hogy az csatlakozzon a jelenleg három tagállamból – Oroszország-Belarusz-Kazahsztánból álló vámunióhoz. Az orosz diplomácia vezetője kitért a két ország közötti gázügyletekre is, amely kapcsán kijelentette, hogy nem politizálják azokat.

„A lényeg az, hogy Ukrajna döntsön, be szeretne-e lépni a vámunióba vagy nem szeretne belépni. Ezt az oroszországi vezetés egyértelműen kinyilvánította, és az elnök elmondta, hogy nem lehet félig a vámunióban lenni, féig pedig nem” – mondta Lavrov.

A gazdasági és gázügyeket érintően Lavrov hozzátette, hogy a kérdésben „az általános elfogadott elv alapján, a szerződések és kormányközi egyezmények figyelembevételével a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően járnak el”.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk a napokban, Viktor Janukovics Moszkva felé irányuló politikája kritikát kapott az orosz médiában, hiszen az ukrán államfő lépései, mint például a Naftogaz megszüntetését a Gazpromtól való függőség csökkentésének céljából, és az EU-ban elképzelt jövőről tett kijelentéseket kedvezőtlenül fogadták a Kremlben.

Tóth I. Dávid

Friss hírek