India: a világ legdinamikusabban fejlődő gazdasága?

India 2011 első negyedévében a hatodik helyre szorult vissza a tabellán, és a magas infláció kordában tartása érdekében tett kamatemelő lépések sem segítik az ország növekedési kilátásait. Egyes szakértők szerint azonban még ha a szerényebb növekedési célkitűzés valósul is meg, India 2025-re a világ harmadik legnagyobb gazdaságává nőheti ki magát, az IMF adatai szerint pedig az ország gazdasági növekedése már tavaly felülmúlta Kínáét.

Az Economist által közzétett adatok alapján már nem Kína és India a két leggyorsabban növekvő gazdaság. 2011 első negyedévében (ez az utolsó időszak, melyről minden jelentősebb ország adatai rendelkezésre állnak) az első három helyet Törökország, Argentína és Chile foglalta el, India 7,8 százalékos növekedési rátájával a hatodik helyre szorult vissza. Ennek ellenére az éves előrejelzések szerint az egész 2011-es költségvetési évre vonatkoztatva India várhatóan a ranglista harmadik helyén fog állni.

Kérdéses azonban, hogy a prognózisok szerinti 7,9 százalékos éves növekedés megvalósulhat-e, miközben az indiai gazdaság bővülése április és június között másfél éves mélypontra, 7,7 százalékra esett vissza, és a lassulás előreláthatólag folytatódni fog. Ashutosh Datar mumbai-i közgazdász a második negyedéves növekedés várakozásokat meghaladó mértékére utalva úgy nyilatkozott, hogy „a legutóbbi adatok azt az álláspontot támasztják alá, hogy a gazdasági növekedés ugyan lassul, de nem omlik össze” – idézte a BBC.

Valóra válhat-e a régi álom, Kína legyőzése?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai azonban némileg eltérnek az indiai Statisztikai Hivatal által közzétett értékektől, írja az Economist. Míg utóbbi szerint India GDP-je az előző évben 8,6 százalékkal nőtt, az IMF számításai 10,4 százalékos bővülésről számolnak be a 2010-es évre vonatkozóan, ez pedig azt jelenti, hogy már be is következett az az esemény, melynek időpontjáról már sok spekuláció látott napvilágot: India megelőzte Kínát a növekedés gyorsaságát illetően. A számok közti eltérés annak köszönhető, hogy India az előállítás során felmerülő költségtényezők alapján veszi számításba hazai termékének értékét, az IMF és más országok, köztük Kína pedig az általa előállított termékek megvásárlására fordított kiadások szerint. A két eredmény közti jelentős eltérés az adókból és támogatásokból származik, de nem ez az egyetlen anomália az indiai GDP-számokkal kapcsolatban. A Credit Suisse szerint Újdelhi egy új számítási módszer bevezetésével igyekszik csökkenteni a növekedési lassulás mértékének mutatószámait, mely szerint 2011 első két negyedévében a bővülés üteme csupán egy százalékponttal csökkent, az eredeti módszerrel viszont a lassulás mértéke ennek háromszorosa lenne – derül ki a Wall Street Journal riportjából.

Az indiai kormány által közzétett GDP értékekhez képest az IMF adatai kevésbé megbízhatóak az ország növekedési tendenciáit illetően, de a szakértők többsége egyetért abban, hogy a következő néhány évben Indiának megvan a lehetősége Kína helyére lépni, mint a világ legdinamikusabban fejlődő gazdasága. Ez Újdelhi számára különös jelentőséggel bírna, mivel az ország számára szomszédjának „legyőzése” régi célkitűzés: a sajtóban sorra jelennek meg a két gazdaságot összehasonlító cikkek, az indiai vezetők pedig Kína gazdaságát tekintik a fejlődés követendő példájának.

Az érdeklődés azonban egyoldalú. Kína kevés figyelmet fordít az Indiában zajló folyamatokra, mivel saját gazdasági erejét inkább Európához és az Egyesült Államokhoz méri. Peking kiemelt figyelme Washington iránt érhető, hiszen az USA az egyetlen ország, mely Kína előtt szerepel a legerősebb nemzetgazdaságok listáján, ráadásul egyben a kelet-ázsiai ország legnagyobb kereskedelmi partnere is. India számára azonban, Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságaként természetes, hogy legfőbb célja legnagyobb kereskedelmi partneréhez, egyben a régió vezető gazdaságához való felzárkózás. A két ázsiai ország egymás iránti érdeklődésében mutatkozó egyenlőtlenséget jól példázzák a hazai sajtótermékekben a másik államról megjelent cikkek száma: míg Kína vezető napilapjának angol nyelvű, online változatában az év első hét hónapjában 24 írás említi Indiát, a másik oldal egyetlen napilapja csak júliusban 54 alkalommal jelentetett meg Kínáról szóló cikket. Pej Min-hszin (Minxin Pei), egy Indiában élő kínai közgazdász a New York Times-nak elmondta, hogy „ennek ellenére a két ország ismeretei a másikról viszonylag alacsonyak”.

Lassuló, de növekedés

Az indiai gazdasági növekedés lassulásának oka a világgazdaságot sújtó recesszión kívül a kamatlábak növekedése, melyeket az indiai központi bank, a Reserve Bank of India (RBI) az elmúlt másfél évben 11 alkalommal emelt meg. Az utolsó módosítást júliusban hajtották végre, ekkor 7,5-ről 8 százalékra emelték az alapkamatot, a következő kamatdöntő ülésen pedig, melyre szeptember 16-án kerül sor, várhatóan 8,25 százalékra növelik majd. A gyakori módosítások célja az infláció megfékezése, mely az egész kelet-ázsiai régióban tízéves átlagokat döntött meg. Indiában a júliusi érték 9,22 százalék volt, mely duplája az RBI által kitűzött célértéknek, az élelmiszerárak inflálódása pedig a tíz százalékot is meghaladta.

Az emelkedő alapkamat és stabilan magas infláció visszafogta a keresletet, legjobban pedig a hitelérzékeny ágazatok növekedését gátolta. A kamatlábak drasztikus emelkedése leginkább az építőipart sújtja, 2011 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest csupán 1,2 százalékos növekedést produkált a szektor, szemben a 2010-es 7,7 százalékos teljesítményével – írja a The Globe and Mail. Mumbaiban, ahol országszerte a legmagasabbak az ingatlanárak, az év második három hónapjában két és fél éves mélypontra süllyedtek az eladások a lakáspiacon, több mint 100 millió négyzetméternyi ingatlant maradt gazdátlanul. Kevésbé nagy mértékű, de jelentős lassulás volt tapasztalható a feldolgozóiparban is: idén április és június között a növekedés 3,4 százalékponttal esett vissza a tavalyi értékhez képest, így most éppen hét százalék fölött van.

Az idei évre prognosztizált, nyolc százalék közeli gazdasági növekedés egyes elemzők szerint inkább a hét százalékos értékhez esik majd közelebb, de a jövőre befejeződő, 11. ötéves terv alatti bővülés várhatóan még így is el fogja érni a 8,6 százalékot. A következő öt éves időszakra a bruttó hazai termék kilenc százalékos növekedését irányozta elő a Tervező Bizottság. Ezt a célt a testület alelnöke, Montek Singh Ahluwalia „ambiciózusnak” nevezte, majd azt is hozzátette, hogy nem lenne jó döntés ennél magasabbra tenni a lécet, mivel India már nyolc százalékos növekedés teljesítése esetén is a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehet 2025-re, Kína és az USA mögött.

A 7,5–8 százalék körüli növekedési kilátásokkal az idei évre a Moody’s hitelminősítő intézet is egyetért, továbbá azt a véleményt is osztja, hogy a magas hazai kamatlábak és a bizonytalan nemzetközi gazdasági környezet rövidtávon negatívan érinti ugyan India GDP-jét, de ciklikus lassulás bekövetkezését nem tartja valószínűnek, és várakozásai szerint az év során az infláció is hét százalék környékére fog visszaesni. Ez esetben pedig a monetáris szigorítások enyhítésére is sor kerülhet, ami új lendületet adhat a legrosszabb helyzetben lévő iparágaknak is.

Koczkás Sára

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »