A visszaesés ellenére bíznak a gazdasági növekedésben

Noha Brazíliát is elérte a válság a maga káros hatásaival, a pénzügyminiszter szerint a növekedés visszaesése teljesen normális folyamat.

A brazil gazdaság 3,6%-kal nőtt az év első felében, amely a tavalyi 7,5%-os növekedéshez – az elmúlt 25 év legjelentősebb eredményéhez – képest jelentős visszaesés. A második negyedévében megfigyelhető lassulás ellenére a brazil gazdaság továbbra is növekedési pályán áll, kormányzati és gazdasági elemzők szerint 2011 végére elérheti az akár 4-5%-os növekedést is.

A lassulás leginkább a második negyedévben éreztette hatását, amikor a korábbi 3,1%-os növekedés után csak 0,8%-os volt tapasztalható a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet (Instituto Brasileńo de Geografía y Estadísticas, IBGE) elemzése alapján. A gazdasági növekedés fokozatosan esett vissza, a decemberi 7,5%-os mértéket márciusban már csak 6,3% követte, míg júniusban az mutató 4,7%-ra karcsúsodott.

A tavalyi felpörgetett év után számított a kormány a lassulásra – jelentette ki Guido Mantega gazdasági és pénzügyminiszter.

Annak érdekében, hogy visszafogja a növekvő inflációt, a kormány megemelte a kamatlábat, csökkentette a hitelekre és banki tartalékokra kivetett adót és a fiskális kiadásokat.

Ezek a lépések az infláció kordában tartására, és a felpörgetett gazdaság visszafogására szolgálnak. Az idei inflációs cél 4-5% között van, melyet természetesen inkább a 4%-hoz próbálunk közelíteni – tette hozzá Mantega.

A pénzügyminiszter szerint a válság különösen érzékenyen érintette Brazíliát, a real jelentősen felértékelődött a dollárral szemben, ami szintén hozzájárult a lassuláshoz, a dollár gyengülése ugyanis visszafogta a globális keresletet, melynek hatására a fejlett országokból több vállalat is fejlődő gazdaságokba helyezte át ipari tevékenységét.

Bár a brazil áruk és szolgáltatások exportja 2,3%-kal nőtt a második negyedévben, az import is megugrott 6,1%-kal. A megnövekedett behozatal az egyik ok, ami a jelenlegi tendencia hátterében áll, mely szerint Brazília egyre inkább kifelé, a régiós országok felé fordítja figyelmét – írják gazdasági elemzők.

A pénzügyi világválság legnagyobb mértékben az ipart sújtotta Brazíliában, amely a második negyedévben csak 0,2%-os növekedést produkált. Brazil elemzők szerint ez a magasabb kamatlábban és az ipari termelés csökkenésében mutatkozott meg. A gazdasági lassulás ellenére a befektetések nem maradnak el, sőt 7%-os növekedést produkáltak az előző időszakhoz képest. A háztartások fogyasztása adja a brazil gazdaság motorját, mely szintén nőtt, 1%-kal több,mint az előző negyedévben mért adatok.

A munkahelyek bővülnek és a jövedelem is egyre magasabb- mondta Alexandre Tombini jegybankelnök, aki szerint egyelőre nincs ok aggodalomra.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »