Az emberek többségét nem érdekli a klímaváltozás

A klímaváltozás tárgykörében készített legújabb felmérések növekvő közömbösséget mutatnak a lakosság részéről az ügy megoldása iránt, sajnos főként a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó államok, azaz az USA, Kína, Nagy-Britannia vagy éppen Ausztrália esetében. Az eredmények azért sem elhanyagolhatóak, mert a klímaváltozás kérdésében a globális vélemény alakulásának iránya döntő szerepet játszhat a közösségi nyomásgyakorlás, a politikai akaratok és döntések kialakítása során. A kutatás szerint a megkérdezett 51 nemzet összességében 69 százaléka aggódik a klímaváltozás miatt, és lényegében ez a kétharmados többség az utóbbi négy évben nem is változott. A felmérés részletei azonban ennél sokkal árnyaltabb és negatívabb képet mutatnak, mivel pont azon országokban tanúsítják a legnagyobb érdektelenséget, amelyek a leginkább felelősek lehetnek a jelenség folyamatos súlyosbodásáért.

Az amerikaiak kevesebb mint fele, 48 százalék törődik az üggyel, amely a 2007-es 62 százalékos adatokhoz képest jelentős visszaesésnek számít, és amelyre a republikánusok szkepticizmusa az utóbbi időben csak ráerősített. Kína a 2007-es adatokhoz képest nem mozdult el számottevő mértékben, az akkori 60 százalék most 64-re nőtt, ez azonban még mindig nem elegendő egy széleskörű társadalmi összefogáshoz, négy év alatt ugyanis ennél jóval nagyobb arányban kellett volna a támogatók számának növekednie. Az eddigiekhez képest érdekességnek számít az, hogy például Indiában 86 százalékra, az Európai Unióban pedig 68 százalékra nőtt a lakosság e témában mutatott érdeklődése. A probléma megoldásával leginkább foglalkozó lakosságnak Latin-Amerikai lakosai számítanak a maguk 90 százalékával, illetve Kelet-Afrika, ahol két év alatt 11 százalékról 80-ra nőtt az aggodalom. Utóbiak esete természetesen érthető, hiszen a klímaváltozás, a természeti katasztrófák által leginkább súlytott területeken egyáltalán nem meglepő, hogy az emberek komolyan foglalkoznak a kérdéssel. A lista másik végén a legkevésbé aggódó nemzetek állnak: Norvégia, Nagy-Britannia és Ausztrália.

A megkérdezettek 20 százaléka teljes közömbösséget mutat a klímaváltozás ügyében, sőt a felük szerint manapság sokkal sürgetőbb és fontosabb ügyek is léteznek ennél. Ugyanezen 20 százalék kétötöde egyáltalán nem hisz a klímaváltozás emberi tevékenység általi okozásában. A globális lakosság maradék 10 százaléka szkeptikus és a kételkedés talaján áll, amely némi reményt adhat akár arra is, hogy a még egyelőre 69 százaléknyi aggódó lakosság mértéke a jövőben növekedni fog.

Piukovics Judit

Friss hírek