Tájfun söpört végig Japánon

A 2004 óta a térségben az egyik legpusztítóbbnak tartott Talasz Tájfun rázta meg Japán nyugati részét. A rekordmennyiségű csapadékkal, több mint 108 km/órás széllel és földcsuszamlásokkal kísért időjárási jelenséget követően eddig 37 halottról, 54 eltűntről és száznál több sebesültről számolt be a helyi és a nemzetközi sajtó. A helikopteres mentés és kárfelmérés még jelenleg is folyamatban van.

A vihar által legkomolyabban sújtott területeken, Nara és Vakajama prefektúrákban több ezer lakóház, illetve egész falvak kerültek víz alá, közutak és vasútvonalak rongálódtak meg, miután öt nap alatt nagyjából 1,8 méter csapadék zúdult a területre. A pusztítás következtében közel 200 ezer háztartás maradt áram és telefonvonal nélkül. A ciklon vasárnap hagyta el a japán szigeteket. Egyes területek csak helikopterrel közelíthetőek meg, mely tovább nehezíti a túlélők után kutató mentőcsoportok, rendőrök, tűzoltók és katonák munkáját. A hatóságok 460 ezer embert evakuáltak az ország központi és nyugati régióiban.

Japán pénteken hivatalba lépett új miniszterelnöke, Noda Josihiko, aki az országot korábban sújtó katasztrófák kezeléséért erősen elmarasztalt elődje, Kan Naoto posztját vette át, ígéretet tett a mentőakciók folytatására. A kormány a szükséges intézkedések koordinálására egy munkacsoportot is felállított. 

Roja Csilla

Friss hírek