Bemutatták az új, magyarra fordított tankönyveket

A magyar pedagógusoknak is bemutatták szombaton Marosvásárhelyen az új, anyanyelvre fordított nyolcadik, illetve tizenkettedik osztályosoknak szóló történelem- és földrajzkönyveket. A magyar nyelvű oktatásról szóló tanácskozáson Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Király András, az oktatásügyi tárca államtitkára, Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter és Magyari Tivadar egyetemi oktató, az RMDSZ újonnan kinevezett oktatásügyi felelőse az új tanügyi törvény kínálta lehetőségekre hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Markó Béla úgy értékelte, a történelem- és földrajzkönyvek lefordításával az utolsó akadály is elhárult az anyanyelven való tanulási jog elől. „Míg a 90-es évek elején sikerült elérnünk, hogy a szaktantárgyakat is anyanyelven tanulhassák a magyar gyermekek, ezzel az újabb lépéssel végleg megszüntettük a kisebbségünket ért diszkriminációt” – vélekedett a szövetség volt elnöke.

Az RMDSZ álláspontja szerint most már jobbára a pedagógusokon múlik, mennyire tudnak élni az új tanügyi törvény kínálta lehetőségekkel. A felszólalók hangsúlyozták: kiváltképpen a törvény alkalmazására és a különböző módszertanokra kell odafigyelni, hogy azt ne lehessen félremagyarázni, mint például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetében történt, ahol a magyarellenes chartát éppen az új rendelkezésekre hivatkozva szavazták meg a szenátus tagjai – írja a Krónika.

A két, románból fordított tankönyvet bemutatva az Országos Tankönyvkiadó igazgatója, Dáné Károly elmondta: a szaktanárok és lektorok tiszteletben tartották az eredeti szöveget, és bár rendkívül szűk idő állt rendelkezésükre, mindent megtettek annak érdekében, hogy iskolakezdésre minőségi tananyag kerüljön a diákok asztalára. Dáné azt tartaná helyesnek, ha egy következő lépésként a magyar tanárok eredeti tankönyvanyaggal rukkolnának elő. A kiadó 2500 tizenkettedik osztályos és 11 000 nyolcadikos tankönyvet rendelt. Utóbbiak ingyenesek, a végzősöknek fizetniük kellene értük, de a Communitas Alapítvány és az etnikumközi kapcsolatokért felelős kormányhivatal támogatja a beszerzésüket.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »