Egyre több a halálos áldozat Szíriában

A szír nép számára úgy tűnik egyelőre nincsen békés megoldás, a hétvége folyamán újabb fegyveres összecsapásokra került sor, melyekben a hatóságok szerint kilenc katona és három civil életét vesztette és további 17 ember megsebesült. Az állami szír hírügynökség, a SANA egy terrorista csoport által véghezvitt rajtaütésről számolt be, mely során egy katonákat szállító buszt támadtak meg az elkövetők. A hírügynökség szerint az ezt követő tűzharcban három támadó vesztette életét.

Péntek óta a felkelők részéről is nőtt az áldozatok száma, a helyi aktivisták beszámolói 30 ember haláláról szólnak. Külföldi újságírók csak rendkívül korlátozottan tudnak információhoz jutni, így a halálesetek számáról és körülményeiről sem tudnak pontos képet alkotni, ugyanakkor az ENSZ információi szerint a rendszerellenes tüntetések márciusi kirobbanása óta több mint kétezer ember vesztette életét az állami vezetés fellépése miatt.

A hamai főügyész, Adnan Bakkour internetre felkerült videófelvétele nagy port kavart az arab országban, a szír vezetés szerint elrabolták, azonban a felvételen semmi nyoma kényszernek vagy fizikai bántalmazásnak.  A főügyész lemondása nem maradhatott következmények nélkül, a tartományban katonai csoportok házról-házra járva otthonukba hazatérő dezertőrökre és aktivistákra vadásznak és már többszáz embert tartóztattak le.  A fogvatartottak körülményeiről szóló hírek nemcsak a szír népet, hanem a Nemzetközi Vöröskeresztet is aggasztják, a szervezet elnöke, Jakob Kellenberger több ízben is együttműködésre szólította fel az ország vezetését.

Helyi aktivisták bíznak a nemzetközi segítségben, elsősorban az Arab Liga fellépésében és a vezetésre gyakorolt befolyásában, továbbá az Európai Unió által a szíriai olajra kivetett embargó kényszerítő erejében.

Horváth Hajnalka

Friss hírek