Újabb nehézségek a francia kormánypárnál

Az UMP megtartotta nyárzáró kongresszusát. A szokásos évad elejji gyűlés idén nemhivatalos kampányindító lett volna, választási ígéretekkel és egység-demonstrációval, de néhány zavaró körülmény keresztülhúzta a jobboldal számításait. Ráadásul Strauss-Kahn hazatérése miatt a kelllő médiafigyelmet sem sikerült megszereznie a kormánypártnak.

 A szocialisták múlt heti nyári egyeteme után a hétvégén a kormányzó jobbközép UMP is megtartotta szokásos nyárzáró kongresszusát Marseille-ben, abban a városban, amely – amint a párt több szónoka kiemelte – épp egy nemrég kirobbant nagy szocialista korrupciós botrány helyszíne. A választási évadot megindító gyűlés a tervek szerint a kampány egyik első lépéseként, a sokszínű jobboldal egység-demonstáricóját hozta volna, ahol az elnöki program alapvonalai is bemutatásra kerülnek, de néhány zavaró körülmény végül keresztülhúzta a jobboldal számításait.

Először is a hónapok óta húzódó, a L’Oréal alapítója és a jobboldali nagypolitika közötti összefonódások miatt kirobbant Bettencourt-botránnyal kapcsolatban merült fel egy Sarkozy számára rendkívül kínos adalék: a héten megjelent Sarko m’a tuer című riportkönyvben az ügy már felmentett korábbi bírónője azt állítja, tudomása van egy olyan tanú vallomásáról, aki 2007-es kampánya során látta az elnököt készpénzt átvenni a Bettencourt asszonytól. A szóban forgó tanú nem erősítette meg a bírónő állítását, de kijelentette: az utóbbi időben több halálos fenyegetést is kapott. A kormány egyelőre összezár Sarkozy körül. (A hét másik botránya is a Bettencourt-ügyhöz kapcsolódik: a Le Monde állítása szerint egy tavalyi eset után ismét a titkosszolgálati megfigyelői tevékenységet tapasztaltak egy az ügyön dolgozó újságírójuk körül.)

Ráadásul egy jelentéktelennek induló részlet miatt az UMP-n belüli egység is megingott a hétvégén. Jean-Pierre Raffarin korábbi miniszterelnök – aki jelenleg is a párt erős embere -szólalkozott össze az elnökkel a szabadidős-, élmény- és vidámparki belépőkre vonatkozó ÁFA-emeléssel kapcsolatban, amelyre az őszi megszorítások keretében kerülne sor. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy Raffarin nem is vett részt az UMP-agytröszt szokásos heti találkozóján, hétfőn pedig tisztázó megbeszélésre hivatalos az elnöki palotába.

A kongresszus hangulatát egy frissen publikált  közvélemény-kutatás pecsételte meg, amely François Hollande nagyarányú előnyét mérte Sarkozy-vel szemben. Hollande, aki Strauss-Kahn kiválásával Sarkozy első számú szocialista kihívójává lépett elő, most vasárnap 59 százalékot ot szerezne a második fordulóban, míg a jelenlegi elnök csak a szavazatok 41 százalékát kapná.

Velkey György

Friss hírek