Bíróság előtt a togói elnök féltestvérei


Forrás: Ricardo Stuckert

Bíróság elé állt a togói elnök, Faure Gnassingbe két féltestvére, akiket azzal vádolnak, hogy puccsot szerveztek a jelenlegi rezsim ellen még 2009-ben. Kpatcha Gnassingbe volt védelmi minisztert rögtön a puccs összeomlása után tartóztatták le, amint éppen az Egyesült Államok nagykövetségén keresett menedéket. A vád szerint Kpatcha és testvére, Essolizam voltak az összeesküvés fő kitervelői, de a vádlottak ezt határozottan tagadják, Kpatcha szerint ő csak egy áldozat és semmi köze a puccskísérlethez.

Családi források szerint a testvérek közötti rivalizálás már gyermekkorukban elkezdődött, de az igazán az apjuk, a Togót 38 évig irányító Eyadema Gnassingbe halála után éleződött ki. Faure 2005-ben nyerte el az elnöki posztot, ekkor tette meg féltestvérét védelmi miniszternek, ám 2007-ben indoklás nélkül elbocsátotta őt. Sokak szerint ekkortól romlott meg végleg a két politikus viszonya. A testvérek közötti rivalizálásban nagy szerepe lehet annak is, hogy Kpatcha anyja az északi kabye törzsből származik, míg az elnöké a déli ewe népcsoport tagja.

A 2009-es összeesküvéssel kapcsolatban további harminc embert tartóztattak le, köztük a fegyveres erők volt főparancsnokát, Assani Tidjani-t is. A rövid puccskísérlet sroán kialakult tűzharcban ketten meghaltak és legalább hárman megsebesültek.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek