Milliók halnak éhen Szomáliában

Újabb szomáliai régiót nyilvánított éhínség sújtotta övezetté az ENSZ, így már hatra nőtt azon tartományok száma, ahol élelmiszerhiány tizedeli a lakosságot.

Az ENSZ legújabb jelentése szerint a Szomália „éléskamrájának” számító Bay régióban is felütötte fejét az éhínség, így újabb 750 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik közvetlenül ki vannak téve az éhezés veszélyeinek. A helyzet sokkal rosszabb, mint ahogyan azt a szakemberek korábban elképzelték, hiszen az elmúlt nyolc hónapban 2,4 millióról 4 millióra nőtt azon szomáliaiak száma, akik azonnali segítségre szorulnak. Luca Alinovi, a FAO (Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet)  illetékese elismerte, hogy az adatok rendkívül sivár képet festenek az országról, de a nemzetközi közösség összefogásával és a helyi farmerek azonnali támogatásával javítani lehet a helyzeten.

Bay régióban rekordot döntött az alultápláltság is, az öt éven aluli gyermekek 58 százaléka akut alultápláltságban szenved. A nemzetközi segélycsomagok ellenére naponta több százan halnak éhen és hasonló a helyzet szinte a teljes déli országrészben. A jelenlegi számítások szerint, ha sürgősen nem sikerül megoldást találni a problémára, akkor az év végére egész Dél-Szomáliában tombolni fog az éhínség, nem beszélve a környező országokról, ahol szintén nagy gondot jelent a lakosság élelmezése.

Az idei gabonatermés az elmúlt 17 év legsivárabbja volt, ennek következtében a gabonaárak mintegy 300 százalékkal növekedtek az előző évekhez képest. A FAO újabb 70 millió dolláros, a szomáliai földműveseknek szánt gyorssegéllyel kíván úrrá lenni a helyzeten, emellett két új irodát (Mogadishuban és Doloban) és több kirendeltséget nyitnak  az éhínség sújtotta övezetekben.

Eső: áldás vagy átok?

A hosszú szárazság után októberben érkezik meg az esős évszak, amely sokak számára felüdülést hozhat a térségben, hiszen elegendő csapadék esetén esély lehet egy kisebb januári aratásra, ami igencsak elősegítené az éhínség felszámolását. A probléma viszont az, hogy az esőzésekkel gyorsan terjednek az olyan betegségek, mint a kolera vagy a malária, ami potenciális veszélyforrás a legyengült szervezetű éhezőkre nézve, így ősztől feltehetőleg tovább növekszik majd a halálozások száma.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek