Parlamenti küszöb alatt a Magyar Koalíció Pártja

Az Irány – Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a parlamenti választásokat Szlovákiában, ha azokat a hétvégén rendeznék meg – derül ki az MVK ügynökség legújabb felméréséből. Slotáék a parlamenten kívül rekednének.

Robert Fico pártja 36,1 százalékot szerzett a felmérésen, ez 70 parlamenti mandátumot jelentene a jelenleg ellenzéki Smernek. A második helyen 13,2 százalékkal a jelenleg kormányzó Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) végezne, így 26 képviselőjük lenne a törvényhozásban.

A harmadik helyet a szintén kormánypárti Kereszténydemokrata  Mozgalom (KDH) szerezné meg 9,9 százalékkal (19 mandátum), a negyedik helyen pedig a Bugár Béla pártja, a Híd végezne 9,7 százalékkal (18 mandátum). A parlamenti küszöböt utolsóként a Szabadság és Szolidaritás (SaS) lépné át, Sulíkékra a válaszadók 8,7 százaléka voksolna. Ez 17 liberális képviselőt jelentene a törvényhozásban.

Nem jutna be a parlamentbe a jelenleg ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS), melyre csupán a válaszadók 4,2 százaléka szavazna. A küszöb alatt van az MKP (3,9 százalék), valamint a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) (3,2 százalék) is. A felmérés szerint a Zöldek pártja kerek 3 százalékot szerezne, Igor Matovič független képviselő új pártja, az Egyszerű Emberek pedig 2 százalékon áll.

A válaszadók 15 százaléka biztos nem venne részt a választásokon, további 19,3 százalék pedig nem tudja, elmenne-e voksolni, illetve nem döntötte el, kire szavazna. A felmérést az MVK ügynökség augusztus 23-a és 29-e között, 1038 válaszadó megkérdezésével végezte.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek