Török diplomáciai szankciók Izrael ellen

A várakozásoknak megfelelően Törökország keményen reagált Benjámin Netenjahu izraeli miniszterelnök kijelentésére, melyben elzárkózott a tavaly májusi gázai segélyflottilla-incidens miatti bocsánatkéréstől. A Mavi Marmara elleni támadás kilenc török aktivista életét követelte.

„Eljött az ideje hogy Izrael megfizessen azért, amiért a nemzetközi jog és az emberi lelkiismeret felett állónak tartja magát”, nyilatkozta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter pénteki sajtótéjékoztatóján. Ankara öt lépésre szánta el magát, a szankciók között szerepel a diplomáciai kapcsolatok másodosztályú titkári szintre történő lefokozása és a katonai megállapodások hivatalos felfüggesztése. Ennek értelmében Izrael – jelenleg hazájában tartózkodó – törökországi nagykövete már nem térhet vissza Ankarába. Sőt, Törökország a hágai Nemzetközi Bírósághoz kíván fordulni a gázai blokád jogszerűségének felülvizsgálatáért, illetve bejelentette, hogy támogatni fogja az elhunytak családtagjait, amennyiben jogi úton szeretnének érvényt szerezni kártérítési igényüknek. Várható ezenkívül a török katonai jelenlét megerősödése a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Az izraeli külügyminiszter egyetértért Netenjahu álláspontjával a bocsánatkérés megtagadása kapcsán. Izrael visszautasítja a vádakat, miszerint túlzott erőt alkalmazott volna a segélyflotta hajója ellen. Véleményüket azzal is alá kívánják támasztani, hogy a két napja kiszivárogtatott Palmer-jelentés – az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentése – szerint a Gázai övezet blokádja legálisnak tekinthető.

Bánhegyi Luca

Friss hírek