Az ecuadori gazdaság „jó egészségnek örvend”

Szokásos szombati tájékoztatójában Rafael Correa, ecuadori elnök arról beszélt, hogy az ország a nemzetközi válság hatásainak megfelelő kezelésére készül, valamint hozzátette, annak pénzügyi helyzete „jó egészségnek örvend”.

Correa –aki egyébként közgazdász végzettségű- véleménye szerint elkerülhetetlen, hogy a térség, köztük Ecuador, érintetlenül vészelje át a válságot. A krízis intenzitásától függően három lehetséges stratégiát tanulmányozott a kormány: egy ideálisat, egy közepeset és egy pesszimistát. Mindegyik változat közös jellemzője, hogy elveti azt a neoliberális meggyőződést, miszerint válság idején a befektetéseket mellőzni kell – a nagyobb likviditás érdekében.

A kormány a válságkezelő intézkedések kidolgozása során együttműködik Kínával, akitől szükség esetén hitelt venne fel. Correa üdvözölte továbbá, hogy a „dél-amerikai ENSZ”, az Unasur által elfogadott intézkedéseknek köszönhetően a Dél-Amerika a történelemben most először tud regionális szintű választ adni egy nemzetközi válságra.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »