A nyugdíjak bánhatják a közelgő megszorításokat

Csehországban most szavaznak a nyugdíj és adóreformról, amelynek keretében alakítja ki a kormány az államháztartási egyensúlyt. A reformtörvények várhatóan könnyedén átmennek az alsóházon, míg a szenátusban (ahol a szociáldemokrata ellenzéknek van többsége) még lehet nehézség a törvény elfogadásával, de véleményünk szerint ott sem fog fennakadni a módosítás. Mindennek pedig azért van jelentősége, mert az utóbbi hetekben nyújtott rendkívül kedvező piaci hangulat megtartására számítunk, sőt elképzelhetőnek tartjuk a cseh piac további erősödését a jelenlegi szintekről is. Mint korábban írtuk, a cseh koronában 12 hónapos időtávon komoly felértékelődési potenciált látunk, elképzelhető, hogy átüti az EURCZK 23-as historikus alját, és akkor a későbbiekben várható egy ostrom a 20-as szint körül is, természetesen a globális hangulat függvényében. Mindenestre ahol most látványosabb a mozgás, az a hosszú oldali hozamok, amelyek folyamatosan rekord mélybe esnek, jelenleg 2.119-es szintig süllyedve, miközben az országkockázatot mérő CDS görbe is 115 bázispont körül ingadozik. mindez azt sejteti, hogy a nemzetközi befektetők a cseh piacot övező kockázatokat kevésbé látják drasztikusnak, mint akár néhány fejlett nyugat-európai országét, vagy akár az USA-ét (ha csak a hozamszintet nézzük az 5-éves lejáraton).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »