Mindenki aggódik: délután kiderül, mekkora a munkanélküliség

A délutáni munkaerő piaci adat lesz ma fontos az Egyesült Államokban, a Munkaügyi Minisztérium magyar idő szerint délután 14:30-kor teszi közzé a foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi adatokat.

Az előzetes várakozások szerint komoly lehűlés érződhetett augusztusban az amerikai foglalkoztatásban, ami valószínűleg a borúsabb vállalati hangulat miatt következett be, ugyanis az USA adósságminősítésének a lerontásával visszafogottabbá válhatott a munkaerő felvétel a magánszektorban. Legalábbis erre utalt a hét elején az ADP magánszektor foglalkoztatását mérő mutatója is, amely szerint augusztusban a vártnál lassabban, 91 ezer fővel nőtt a magánszektorbeli foglalkoztatottak száma, míg az elemzői konszenzus 100 ezer volt.

A szélesebb merítésű, ám a közfoglalkoztatás miatt torzabb adatnak számító mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatási mutató várhatóan 68 ezer fős bővülést fog jelezni augusztusra, legalábbis az elemzői konszenzus szerint, míg egy hónappal korábban 117 ezer fővel nőtt az alkalmazásba kerülők száma. A havi munkanélküliségi mutató várhatóan nem változott a 9.1%-os nyár eleji átlagszintjéről.  A ma közzétételre kerülő adatban annyi torz mindenképpen várható, hogy a nyári ideiglenes leépítésből 23 ezer fő kerülhet vissza az önkormányzatokhoz néhány északi államban.

Érdemes lesz mindenestre figyelni a számokra, mert a délutáni kereskedésben biztosan irányt fog adni, ha a várttól lényegesen eltér a mutató. Bár hozzá kell tenni, hogy a piac számára nem egyértelmű, hogy milyen gazdasági folyamat milyen árhatással járhat, hiszen a tartósan gyenge munkaerő piaci adatok erősíthetik a Fed tagokban, hogy szükség lesz a Qe3-ra, ami piac pozitív.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek