Lengyelország részt vesz a líbiai újjáépítésben

Lengyel cégek eddig is kaptak, és továbbra is kapnak koncessziót kőolaj- és földgázlelőhelyek kutatására Líbiában, sok lengyel vállalat érdekelt az észak-afrikai ország újjáépítésében, amit a lengyel kormány lehetővé tesz számukra – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken a lengyel televízióban.

Köszönhetően annak, hogy ő volt az első külügyminiszter, aki Bengáziba látogatott, amikor az a felkelők fellegvára volt, továbbá annak, hogy Lengyelország elsőként küldött nagykövetet oda, Lengyelországnak jó kapcsolatai vannak az új líbiai hatalommal, és ez bizonyos távlatokat nyit meg számára – mondta Sikorski.

A Liberation című francia lap szerint Franciaország a háború kezdetén a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsával megállapodást kötött, amelynek értelmében a felkelők támogatásáért cserében ígéretet kapott arra, hogy a háború befejeződése után francia cégek kapnak koncessziót a líbiai kőolajlelőhelyek 35 százalékának kiaknázására.

Sikorski közölte, hogy lengyel cégek is kaptak és kapnak koncessziót kőolaj- és földgázlelőhelyek kutatására Líbiában.

Donald Tusk miniszterelnök csütörtökön részt vett Párizsban a Líbia megsegítése ügyében rendezett nemzetközi konferencián. Bejelentette, hogy Lengyelország teljes mértékben elkötelezi magát a Líbiának nyújtandó humanitárius segítség ügyében, illetve a gazdaság és az új rendszer felépítésében.

Sikorski közölte, hogy az EU-külügyminiszterek sopoti informális találkozóján napirenden szerepel a líbiai kérdés is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »