Kétnyelvű információs feliratok a magyarlakta településeken

A Pro Civis Polgári Társulás összesen 50 ezer darab szlovák és magyar nyelvű feliratot, információs levonót készített el, s ezeket szétküldte a magyarlakta településeknek. Ezzel 12 éves törvényes mulasztást kívánnak orvosolni.

A csallóközcsütörtöki székhelyű Pro Civis Polgári Társulás a szlovákiai őshonos kisebbségekkel szemben tizenkét éve gyakorolt törvényes mulasztás megszüntetésére tesz kísérletet – közölte Őry Péter, a civil szervezet elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere.

Őry szerint 12 éves mulasztásról van szó, mivel az emberi életre, egészségre és a polgárok vagyonára veszélyes információk közlésére azokon a településeken, ahol az összlakosság több mint húsz százalékát a kisebbségi közösség alkotja, már az 1999-ben elfogadott kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény is kötelezte a helyi államigazgatási és önkormányzati szerveket. Hozzáfűzte, minthogy a törvény ezen kitételét soha senki nem kérte számon, s az állam sem biztosított hozzá anyagi támogatást, az érintett kisebbségek számára elérhetetlenné vált e jog.

A civil szervezet vezetője – aki emellett az MKP önkormányzati alelnöke – rámutatott, e kötelességet tartalmazza a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény július 1-jén hatályba lépett módosítása is, az állam viszont továbbra sem garantál pénzügyi forrásokat. Ezért a polgári társulás szlovákiai magyar jogászok és nyelvészek bevonásával 48 olyan információs felirat, tábla magyarra fordítását és kétnyelvű – szlovák és magyar – elkészítését vállalta magára, amelyek tiltó és figyelmeztető tartalmukkal a polgárok életének, egészségének és vagyonának védelmét szolgálják.

A gyakrabban használtakból többet, a ritkábban igényeltekből egyet-egyet, összesen 50 ezer darab táblát a napokban juttatja el a polgári társulás ahhoz az 502 önkormányzathoz , amely olyan települést irányít, ahol a belügyminisztérium jegyzéke szerint ajánlott a magyar nyelv használata is – közölte Őry Péter a Bummal. Hozzátette, például „Vigyázz életveszély!”, „Vészkijárat”, „Vigyázz! Feszültség alatt!” feliratú levonókról van szó.

A Bumm kérdésére elmondta, a költségeket a polgári társulás állja, s már néhány hónapja készítették a feliratokat. Megjegyezte, a felragasztható feliratok gyártásához 1 kilométernyi 1 méter szélességű fóliát használtak fel.

A Pro Civis Polgári Társulás és a vele együttműködő jogászok és nyelvészek bíznak abban, hogy a mindennemű ellenszolgáltatás nélkül felkínált szolgáltatásukat az önkormányzati testületek és községi hivatalok kihasználják, s az eddig csak államnyelven közölt információkat felcserélik az általuk elkészíttetett kétnyelvű tiltó és figyelmeztető táblákkal.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek