Újabb mexikói újságírót gyilkoltak meg

Egy online hírportál és egy helyi rádió hírműsorának szerkesztőjét, Humbero Millan Salazart nem sokkal elrablását követően holtan találták a mexikói Sinaola államhoz tartozó Culiacanban – számolt be a gyilkosságról a BBC.

Az 53 éves újságírót, aki éppen a helyi rádió stúdiójába tartott, culiacani otthona elől rabolták el álarcos fegyveresek múlt héten szerdán. Azegyik legbefolyásosabb kartell nevét adó Sinaola államban meggyilkolt férfi halála minden valószínűség szerint a drogkereskedő szervezetek tevékenységével hozható összefüggésbe. 

Salazar elrablására és meggyilkolására alig egy hónappal azután került sor, hogy holtan találták kolléganőjét, a veracruzi illetőségű Notiver riporterét, Yolanda Ordaz de la Cruzt. Az ő erőszakos halála mögött a veracruzi hatóságok szintén a szervezett bűnözést sejtik, ám tagadják, hogy halálának köze lett volna munkájához.

Az ENSZ adatai alapján Mexikó a világ legveszélyesebb országa az újságírók számára. Az Egyesült Államokban székelő érdekvédő szervezet, a Committee to Protect Journalist (Bizottság az Újságírók Védelmében) szerint 1992 óta 58 sajtómunkatárs veszítette életét Mexikóban, akik közül 25-nek a halála közvetlenül összefüggésbe hozható munkájukkal. Mindezen túl a sajtószabadság ellen elkövetett bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyész, Gustavo Salas szerint az elmúlt 11 évben 13 újságíró eltűnését regisztrálták. 

Scheinring Endre

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »