Nemsokára hivatalba lép Abházia új elnöke

Augusztus 26-án, az ország Oroszország általi elismerésének évfordulóján időközi elnökválasztást tartottak Abháziában Szergej Bagaps volt elnök május 29-i betegségből következő korai halála miatt. Habár voltak kisebb incidensek, a megfigyelők és a résztvevők is összességében elégedettek. A győztes személye nem okozott hatalmas meglepetést. Az ellenzék vezetője és már Dmitrij Medvegyev orosz elnök is gratulált a hamarosan esküt tevő új elnöknek, miközben a nemzetközi közösség magát a választást sem ismerte el, csakúgy mint magát az országot.

Nem a „piszkos PR-fogásokra”

Az elnöki székért hárman indultak: Szergej Samba miniszterelnök, Alekszandr Ankvab alelnök és Raul Hadzsimba, az ellenzéki „Abház Nemzeti Egység Fórumának” vezetője. A három induló ugyan elutasította a „piszkos PR-fogások” használatát, de ezt nem sokáig sikerült betartani, mert már a kampány korai szakaszában megjelent egy interjú egy orosz újságban a volt grúz védelmi miniszterrel, Tengiz Kitovani-val, ami felborította a szép ígéreteket.

Ebben a bizonyos interjúban, amiről videófelvétel is készült, Kitovani elmondja, hogy Ankvab együttműködött a grúz hatóságokkal a háború idején. Ez a vád érthető módon nagy visszhangot keltett az abház társadalomban, ami abban tetőzött, hogy ezt az interjút még ki is vetítették egy városi parkban Szuhumiban, a kaukázusi állam fővárosában, ahol nagy tömegek gyűltek össze, és Samba támogatói is megjelentek. Így, a miniszterelnök aktivistáinak rögtönzött fegyvere visszafelé is elsült, mert ez a történet mindkét jelölt támogatottságára negatív hatással bírt.

Irlakij Hintba politológus véleménye szerint ugyanakkor a film levetítése összességében Ankvab kezére játszott. Kifejtette, hogy a minden választáson előkerülő grúz téma már elvesztette aktualitását, és ezért az emberek már belefáradtak ennek ismételgetésébe. Inkább nyílt választásokra van igény, és ha valaki ezt megszegi, akkor az a személy nem fog tetszeni az embereknek. Samba sokat vesztett, amikor magyarázkodnia kellett, hogy nem az ő megbízásából készült a Kitovani-féle felhajtás. Igaz, Ankvab is elvesztette választóinak egy részét.

Mi alapján szavaznak az emberek?

A jelöltek programjai szinte nem is különböztek. Mindhárman korrupcó elleni harcot hirdettek meg, az életszínvonal emelését és az Oroszországgal való baráti kapcsolatok fenntartását és fejlesztését ígérték. Az ilyen helyzetben egyértelmű, hogy valakinek érdekében állt a Kitovani-interjú megjelenése, hogy azzal megkönnyítse a szavazók döntését.

Az emberek így nem a politikai program alapján ikszeltek, hanem az indulók személyisége a döntő tényező, aminek megfelelően a jelöltek ki is fejlesztették az „imidzsüket”, amivel befolyásolni próbálták a választópolgárokat. Szakértők szerint az abház társadalom egy erős kezű vezetőre vágyik, és Ankvab pont egy ilyen törvénytudó személynek festi le magát, aki foglalkozik a korrupcióval. A miniszterelnök-helyettes ellenfelei ugyan próbálták felülmúlni őt még hangzatosabb korrupció-ellenes ígéretekkel, például a „lefejezzük őket” szlogennel, de az Ankvabról hosszú évek során kialakult képet nem tudták egy választási kampány alatt megváltoztatni.

Az ország Központi Választási Bizottsága minden induló javára 1,8 millió rubel kampánypénzt bocsátott rendelkezésre, de ezt csak Samba használta reklámtáblákra és prospektusokra, aki „imidzsénék” megreformálása során megpróbálta az általában választásokon inaktív fiatalság maga mellé állítását.

Több vagy kevesebb szavazó, avagy tiszta volt-e a választás?

A választásokat 27 ország 119 megfigyelője tartotta szemmel, és az orosz képviselők szerint minden demokratikusan zajlott. Ebben a tekintetben azonban a közvélemény által leginkább elfogadott szerv a választásokat már 8 éve monitoringozó abháziai „Választók ligája a nyílt választásokért”, amely akármilyen szabálytalanság esetén felemeli a hangját és értesíti a Központi Választási Bizottságot.

A csalásokról már az urnák megnyitása előtt is esett szó a kampánystábok és a helyi média körében, így többek között arról, hogy Ankvab rendelkezik a hatalom segédeszközeivel, hogy magas az illegális útlevelek száma (abház állampolgárság szükséges a szavazásra való jogosultsághoz), hogy a választási bizottság által összeállított szavazók listája kisebb, mint a valós szavazók száma (és hogy lesznek kiegészítő listák is, amelyek megkönnyítik az eredményhamisítást).

A Választók Ligája tehát árgus szemekkel figyelte a kampányt is és a szavazást is, és bizonyítékokat gyűjtött a csalásokra. A fent említett interjú mellett a liga úgy találta, hogy számos helyi vezető nem engedélyezte, hogy Szergej Samba stábja találkozhasson a szavazókkal, és az állami intézmények vezetőinek megnyilvánulásait Ankvab támogatásának céljával szintén bizonyítéknak tekintik arra, hogy a miniszterelnök-helyettes állami forrásokat használt.

A győztes és elismerése

A választás nagyon magas, 70 százalékos részvételi aránnyal zajlott, nem történtek jelentős és számottevő csalások és szabálysértések a fent említettek ellenére sem. Az első fordulóban legalább 50 százalék + 1 szavazatot kell elérnie egy indulónak, és a lakosság legalább 50 százalékának kell leadnia voksát, hogy az érvényes legyen, és ha ez a két feltétel teljesül, akkor nem kerül sor második fordulóra. 

Habár Abháziában nincsen exit poll, Ankvab stábja már az urnák lezárása után nem sokkal bejelentette a miniszterelnök-helyettes győzelmét, a hivatalos eredményre viszont még egy napot várni kellett, de ez sem okozott nagy meglepetést. A Központi Választási Bizottság elnöke ugyanis augusztus 27-én szombaton bejelentette Alekszandr Ankvab alelnök győzelmét 54,86 százalékkal. Szergej Samba 21,04, Raul Hadzsimba pedig 19,83 százalékot szerzett.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon már gratulált is új kollégájának, aki a tervek szerint a választások után néhány nappal később, szeptember végén teszi le az esküt. Ezzel kapcsolatban a leendő elnök kifejtette, hogy egy szerény és nagy felhajtásoktól mentes beiktatást szeretne az elhunyt előző elnök tiszteletére, ami azt jelenti, hogy nem várhatóak jelentős ünnepi rendezvények, és az egész procedúra meghívottak nélkül történik majd.

Már az eredmények hivatalos közzétetlének napján az EU és a NATO is, egy pár nap múlva pedig az USA és Azerbajdzsán is bejelentette, hogy nem ismerik el a választásokat arra hivatkozva, hogy ők továbbra is Grúzia szuverenitásáért és területi egységéért állnak ki.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »