A cseh korona lehet a következő svájci frank?

Kisebb ralit élt meg a cseh piac, miután az S&P két fokozattal A-ról „AA-ra” javította az ország szuverén adósságosztályzatát.

A felminősítés régóta folyamatban volt és részben a minősítési kritérium változása miatt került most sor rá, amit az alacsony adósságráta indokolt – hangsúlyozta közleményében az ügynökség. A döntést követően a cseh korona 24.3-as szintig erősödött, a 2 éves cseh kötvények hozama rekord mélybe 2.34%-ra estek, míg az adósságbiztosításra szolgáló CDS árfolyam 117 bázispontig süllyedt, ami alacsonyabb, mint a francia vagy az osztrák CDS felár.

A csehek alacsony adósságrátája (GDP arányosan 40%), és stabil pénzügyi helyzete indokolja, hogy a negyedik legmagasabb befektetési besorolást kapják. A korona az idei év legjobban teljesítő feltörekvő piaci devizája, és várhatóan tovább folytatja az erősödést 24.1-es szintig.

Olyan hangokat is hallani a piacon, amelyek szerint a svájci frank túlvettsége okán más euró-környéki devizák is hasonló menedékszerepre számíthatnak, mint a frank. Ezeket a véleményeket mi is osztjuk, annyiban kiegészítve, hogy a cseh korona lehet a térségünk egyik ilyen klasszikus menedéke, ahova euró-pozíciókból is sokan átülhetnek. Carry trade devizának sem rossz a korona, hiszen a cseh indikatív kamat alacsonyabb az eurózóna alaprátájánál.

Így elképzelhető, hogy egy kisebb piaci hullámverésnél a koronába hatalmas tőke fog áramlani, ami kimozdíthatja a jelenlegi historikus értékeket. Az euró bevezetésekor az EURCZK árfolyama 36-os szinten állt, majd a válságot megelőző konvergencia során 23-as értékig kapaszkodott a jegyzés, de a pénzügyi krízissel 29-es körüli árfolyamon állított be új optimumot. 2008 óta viszont ismét beindult a felértékelődés, így került a mostani 24-es körüli szintre az EURCZK és elképzelésünk szerint innen mozdíthatja ki egy nagyobb pénzmozgás, ami első körben a historikus 23-as ellenállást törheti át, majd az új optimumot 20-körli szinten állíthat fel. Ez akár a következő 12-hónapban is megtörténhet. Persze a vízió sok tényezőtől függ, de érdemes lesz követni a koronát, ugyanis egy komolyabb felértékelődési potenciál mindenképpen található benne.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »