Ifjúsági világtalálkozó Madridban

Augusztus 16. és 21. között immár második alkalommal adott otthont Spanyolország az 1986 óta, II.János Pál pápa kezdeményezésére megrendezett világtalálkozónak. A világ minden tájáról érkezett fiatalok ünneplését azonban tüntetések zavarták meg.

Ezrek tüntettek

Madridban több tüntetésre is sor került, amelyek során a tiltakozók összetűzésbe keveredtek a városba zarándoklókkal. A legnagyobb elégedetlenséget az okozta, hogy míg Spanyolország gazdaságilag igen rossz helyzetben van – az eurózónán belül itt a legnagyobb a munkanélküliség, és egyes találgatások szerint bármelyik percben Görögországhoz hasonló mentőcsomagra szorulhat -, a Világtalálkozót mégis közpénzből finanszírozták. A tüntetők világossá tették, nem a pápával vagy a vallással van a gondjuk, sokkal inkább azzal, hogy az állam túlságosan is alárendelte magát az egyháznak. Tudvalevő, hogy a Franco-korszak kvázi államvallása a katolikus volt, az 1953-ban a Vatikánnal között egyezmény pedig – az amerikai katonai együttműködés mellett – a diktátor rendszerének alapját is adta. Ezért szerepelt olyan gyakran a „Ne az én adómból” felirat a transzparenseken.

Ráadásul a bár mindenki számára nyitott, valójában katolikus találkozó résztvevői jelentős kedvezményekben részesültek, a tömegközlekedést például szinte ingyen használhatták, míg a helyi lakosoknak a teljes árat ki kellett fizetniük. Az ajándékba kapott hátizsákra utalva voltak, akik azt kiabálták: „Én fizettem a táskámért”.

A 15-M mozgalom, amely májusban valódi demokráciát követelve elfoglalta a város központi terét, a Puerta del Solt, szintén ott volt a megmozduláson, de nem kifejezetten általuk szerveződtek a tüntetések. Miután a hatóságok több embert is letartóztattak, a tömeg átvonult a rendőrség épülete elé, szolidaritásukat fejezve ki társaikkal és követelve szabadon bocsátásukat.

A tüntetők egy része azonban idővel erőszakosabbá vált, és azt követelte, hogy adják vissza nekik a májusban egyszer már hetekre elfoglalt teret. Így az igencsak nagy forgalmat lebonyolító Sol metróállomásról kilépő katolikus fiatalokat durva szavakkal, sértésekkel fogadták. Bár eredetileg a rendőrség nem kívánt fellépni a békésnek induló tüntetés ellen, inkább csak elkerülni igyekezett a zarándokokkal való összetűzéseket, az egyre jobban eldurvuló szócsaták miatt kénytelen volt közbeavatkozni.

Madrid polgármestere, Alberto Ruis Gallardón elítélte a történteket, és intoleránsnak nevezte a tüntetőket.

Harmadjára Spanyolországban

XVI.Benedek pápa augusztus 18-án érkezett a spanyol fővárosba, ahol minden nap szólt a találkozóra érkezett fiatalokhoz. A negyedik napon, a Cuatro Vientos repülőtéren rendezett ünnepségen több mint egymillióan gyűltek össze, hogy a katolikus egyházfő szavait hallhassák. Az időjárás ezúttal nem kedvezett, hiszen a több napos kánikulát követően – sokakat kellett hőguta miatt ellátni – az idő különösen viharosra fordult, még az egyházfő sapkáját is lefújta a szél, így tervezett beszédének csak egy részét mondta el. A hallgatóság azonban eltökélt volt, maradtak – a pápa külön köszönetet is mondott kitartásukért.

Nem először látogatott Spanyolországba XVI. Benedek. 2006-ban Valenciában részt vett a nemzetközi családtalálkozón, tavaly pedig a Xacobeo év alkalmából Santiago de Compostelába utazott, majd onnan Barcelonába, ahol a Sagrada Familiat szentelte fel. Katalónia szép emlékeket őriz erről az eseményről, hiszen nemcsak Gaudí talán legjelentősebb munkáját ismertethették meg még jobban a világgal, de a pápa belopta magát a helyiek szívébe azzal, hogy a mise nagy részét katalánul mondta el.

A harmadik látogatásra azonban igen különböző körülmények között került sor. A világválság mintegy 20 éves gazdasági csodának vetett véget, amely mostanra politikai válságba is torkollott, hiszen novemberben előrehozott választásokat tartanak majd. A hagyományosan katolikus országban évek óta rohamosan csökken a vallásosok száma, holott a rendezvény szervezői szerint éppen ebben a nehéz helyzetben kellene leginkább a hit felé fordulni.

Mit üzent a pápa?

Nem véletlen tehát, hogy a pápa arról is beszélt, sok hívő fiatalt ér hátrányos megkülönböztetés hite miatt; beszédeiben arra is buzdította a fiatalokat, ne szégyelljék hitüket, vállalják azt bátran, különösen a mostani nehéz időkben, „az értékek válságában”, hozzátéve, tudatában van, hogy milyen óriási kihívások előtt állnak, és mennyi minden aggasztja őket, de a spanyol jellem, amelynek mély keresztény gyökerei vannak, segít majd nekik túllépni a gondokon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hit gyakorlása csak az egyház keretein belül lehetséges, mert „ha valaki enged a kísértésnek, hogy maga keresse az Urat, fennáll a veszélye, hogy nem találja meg”. Kiemelte annak fontosságát is, hogy ha ők maguk már megtalálták Jézust, osszák meg az élményt másokkal is.

Bár konkrétan nem mondta ki, a pápa az eutanázia és az abortusz ellen is keményen felszólalt, mert szerinte vannak akik „istennek képzelik magukat”, és azt hiszik, „saját maguk dönthetik el, mi igaz, és mi nem, mi jó vagy rossz, mi igazságos vagy igazságtalan”. A Vatikán amiatt is aggódik, hogy tavaly – nagy viták közepette – Spanyolországban megszületett az a törvény, amely alapján engedélyezik a terhesség megszakítását a 14.hétig, mindenféle kikötés nélkül.    Négy nap alatt összesen nyolc beszédet tartott a pápa Madrid különböző pontjain, amely néhány napra igazi vallási központtá vált. Annak ellenére, hogy ezrek tüntettek a rendezvény közpénzből való finanszírozása ellen, a szervezők remélik, a megnövekedett számú vendég miatt a város valójában profitált a világtalálkozóból. Legközelebb 2013-ban, Rio de Janeiróban találkoznak a világ katolikus fiataljai.

Duzs Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »