Újabb leminősítés előtt áll az euró?

Az eurózónában sem egyszerű a helyzet, várhatóan újabb huzavona alakul ki a második görög csomag körül, ha a finnek ragaszkodnának ahhoz, hogy a görögök nyújtsanak pénzügyi garanciát a lehívott hitel után. Ez azért kellemetlen momentum, mert más országok is hasonló feltételhez kötnék a hozzájárulásukat, adott esetben például a hollandok jelezték, hogy nem tartanák rossz ötletnek a finnek felvetését. És mint ismeretes Szlovákia is keresi a kibúvót a programból.

A nagyobb országok viszont nem szívesen módosítanának a július végi megállapodáson, legalábbis Angela Merkel német kereszténydemokrata politikusok előtt arról beszélt, hogy nem támogatja a finnek javaslatát. Pedig a finnek magasra emelték a lécet, és külön szerződést akarnak kötni Athénnal, hogy a görögök nyújtsanak garanciát a hitelre. Az MTI azt írta, hogy a finn miniszterelnök egy keddi nyilatkozatában arról beszélt, hogy vagy jelenlegi formájában, vagy módosítva, de lesz különszerződés Görögország és Finnország között az euróövezeti támogatásért cserébe nyújtandó pénzügyi garanciáról.

A történetben, ami tanulságos, hogy hiába a júliusi megállapodás, túl lassan őrölnek az európai malmok, és a rengeteg állam külön igényét nehéz összeegyeztetni, márpedig az idő most nagyon számít. Hitelminősítők figyelmeztettek, hogy amennyiben veszélybe kerül a görögöknek szánt második csomag elérhetősége, úgy újabb leminősítési hullám söpörhet végig az eurózóna adósságokon.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »