Jeltelen tömegsírok Kasmírban

Több mint kétezer holttestet találtak jeltelen tömegsírokban Kasmírban. Az áldozatok azonosítása folyamatban van, egyes feltételezések szerint a kasmíri összecsapások során elesett civileket rejthetnek a sírok.

A legújabb feltárások szerint legalább 2156 holttestet temettek el 38 tömegsírba Kasmírban, az indiai közigazgatás alá eső területen. A feltárás egy három éves kutatás végeredménye, melyet helyi emberi jogi csoportok kezdeményeztek. Állításuk szerint a legtöbb áldozat az előző évtizedekben kirobbant helyi függetlenségi harc, illetve az India és Pakisztán Kasmírért vívott harcában eshettek el. Még jelenleg is folyik a kutatás – tudósított a New York Times.

A Dzsammu és Kasmír Emberi Jogi Bizottság 11 tagból álló szakértői csoportja vasárnap hozta nyilvánosságra az immáron három éve tartó feltárások eredményét. A kutatás továbbá megerősítette a 2008-ban elkészített felmérés feltételezéseit is, amely szerint több száz eltűnt áldozatot temettek el a tömegsírokban. A mostanra „feltárt” több mint 2000 holttestből már 574 esetben sikerült felfedni az áldozat személyazonosságát. A jelenlegi jelentés ugyanakkor DNS-vizsgálat szükségességét is sürgeti. Az emberi jogi csoportok a feltárás kapcsán követelték továbbá, hogy a jövőben minden Kasmírban elhunyt fegyveres katonát vagy civilt azonnal azonosítsanak, illetve a hadsereg ne bújhasson ki a beazonosítást célzó jogi eljárás alól. Az indiai kormányt emellett az a vád is érte, hogy az összecsapások következtében elesett és így tömegsírokba elhelyezett több helybéli civilről állították, hogy az áldozatok valójában harcokban elhunyt katonák. Az indiai kormány nem erősítette meg a feltételezést.   

Kasmír területén az 1990-es években robbant ki véres függetlenségi harc, mely tovább súlyosbította a kétharmad részben India, egyharmad részben Pakisztán által igazgatott térséget. A szeparatista harcokban csupán napjainkig 50 ezer ember vesztette életét. A Szrinagarban megalakult Nemzetközi Népbíróság az Emberi Jogokért elnevezésű jogvédő csoport adatai alapján legalább 8 ezer helyi lakos tűnt el az előző két évtizedben. Legtöbbjüket feltételezhetően az indiai rendvédelmi erők tartóztatták le, míg a Pakisztánhoz tartozó területen regisztrált eltűntek a pakisztáni hadseregtől kaphattak kiképzést és a harcokban veszthették életüket. Egyes szervezetek szerint ugyanakkor akár a 10 ezret is elérheti az eltűntek száma. Sokak számára azonban csak ez a feltárás adhat lehetőséget, hogy végső nyughelyre helyezzék szeretteiket, hiszen előző években még a Legfelsőbb Bíróság sem volt hajlandó dokumentumokat kiadni az eltűnt, illetve elhunyt katonákról.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »