Lézerrel próbálták elvakítani a pilótákat a Vnukovo reptéren

Az augusztus 23-a keddre virradó éjszaka egy ismeretlen személy próbálta meg lézerrel elvakítani egy, a Moszkva-közeli Vnukovo reptérről felszálló gép pilótáit. A rendvédelmi szervek képviselője elmondta, hogy a Moszkva-Kemerovo vonalon közlekedő A320-as gép kapitánya a Vnukovoról való felszállás után jelentette, hogy 600 méteres magasságban egy zöld fényű lézersugár vakította el.

A Roszaviacija (Oroszországi Szövetségi Repülési Ügynökség) már korábban aggodalmát fejezte ki az olyan incidensek számának növekedésével kapcsolatban, amikor lézerfénnyel próbálják elvakítani a repülőgépek pilótáit. A hivatal 5 ilyen esetet jegyzett 2010 második felében, míg 2011-ben ez a szám robbanásszerűen 45-re nőtt.

Jelenleg egy elfogadásra váró törvénytervezet van az Állami Duma előtt, ami szerint akár 7 év szabadságvesztéssel is járna a közlekedési eszközök huliganizmusból eredő működési biztonságának veszélyeztetése, és súlyos következmények esetén ez 10 évre növekedne. Tudósok véleménye szerint egyébként egy speciális szemüveg hordása megvédhetné a pilótákat a lézer vakító hatásától.

Tóth I. Dávid

Friss hírek