Hadjárat a magyar reklámtáblák miatt

Antal Árpád, Sespsiszentgyörgy polgármestere legutóbbi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Valentin Ionaşcu Kovászna megyei helyettes prefektus – kihasználva azt, hogy felettese, György Ervin szabadságát tölti – hadjáratot indított a kereskedelmi egységek magyar nyelvű reklámtáblái ellen.

A megyeszékhely polgármestere ezért, Dan Tănasă-hoz hasonlóan, minden héten beadvánnyal fordul a kormányhivatalhoz, számon kérve, hogy a közintézményekben ki vannak-e helyezve a kétnyelvű táblák. A prefektúra újabban nemcsak az önkormányzatoknak, hanem a kereskedelmi cégeknek is figyelmeztetést küld, jogtalannak ítélve legutóbb a Domo üzletlánc Sepsiszentgyörgyön kihelyezett magyar nyelvű reklámtábláját.

– A beadványomban, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnökeként számon kértem a prefektúrát, hogy az elmúlt három évben hány figyelmeztetést küldött ki közintézményeknek, jogi személyeknek azért, mert nem használják a magyar nyelvet, hiszen a kormányhivatal nemcsak a román nyelvhasználat felett köteles őrködni, hanem a magyar nyelven is – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, ha valaki belép a kormányhivatalba, nem kell meglepődjön azon, hogy nem tudja magyar nyelven intézni ügyeit.

Kitekintő / Erdély Ma / Székely Hírmondó

Friss hírek