200 euróba is kerülhet a kórházi ellátás

Úgy tűnik a kórházi ellátás terén Szlovákiában rend még egy jó ideig nem lesz. A pozsonyi egészségügyi miniszter előkészített törvénymódosításából továbbra sem világos, hogy az embereknek pontosan mennyit és miért kell majd fizetniük, ha orvosi ellátásra szorulnak.

Csak egy biztos: ez az összeg akár a 200 eurót is elérheti. Ugyanakkor, az OECD 34 országa közül a különleges kezelésekért az ügyfelek Szlovákiában fizetik a legmagasabb pluszpénzt.

Az egészségügyi tárca törvényjavaslatában rendre felsorolja milyen kezelésekért lehet illetéket szedni, de a tényleges ellátás árjegyzéke hiányzik. Csak a kapott összes kezelés felső díjhatára adott. Ráadásul olyan  orvosi ellátások is szerepelnek a listán, amelyekért már most illetéket szednek. Ilyen a sürgősséggel kért kivizsgálás, a különszobás kórházi ellátás, vagy a magánorvos személyének megválasztása. Újdonság csupán a  különleges orvosi kezelések és műszerek használata terén van.

„Attól tartok, hogy ez a törvénymódosítás semmit sem old meg. Üdvözlendő csupán a szándék, hogy a miniszter rendet akar teremteni az illetékzavarban, de ehhez részletesebb díjfelsorolásra lenne szükség. A miniszter javaslatában csupán négy fajta illetéket említ, a gyakorlatban viszont már sokkal több szolgáltatás illetékterhelt”, nyilatkozta Peter Ottinger a Szlovák Kórházak Szövetségének alelnöke.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek