Rogozin Párizsban tárgyal szeptember 14-én

Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-beli képviselője szeptember 14-én Párizsban fog tárgyalni az európai rakétavédelmi-pajzsról – tudósított a RIA hírügynökség. Rogozin úgy nyilatkozott, hogy nem kell eldramatizálni a rakétapajzs kérdését, de mindenképpen tárgyilagosan kell azt szemlélni.

„Nagyon bonyolult és kiszámíthatatlan tárgyalófelekkel van dolgunk, és Oroszországnak akármilyen esetben itt nemcsak a diplomáciai potenciáljára kell támaszkodnia, hanem a saját eszére és izmaira is, mert a mostani világban csak az erőt tisztelik” – fogalmazott az orosz diplomata.

A 2010. novemberi Oroszország-NATO Tanács lisszaboni csúcsán a két fél egy, az európai rakétavédelmi rendszer építéséről szóló egyezményt fogadott el. Moszkva szerint a koncepció kialakításában és a rendszer felépítésében egyenlő félként kell részt vennie Oroszországnak és az Észak-atlanti Szövetségnek, és így megfelelő intézkedésekkel építhetik a bizalmat és a rendszer átláthatóságát. Habár Washington mindig hangsúlyozza, hogy a rakétarendszer nem Oroszország és stratégiai potenciálja ellen irányul, az elmúlt év megbeszélései sorra sikertelenül zárultak.

Tóth I. Dávid

Friss hírek