Bővítenék a temelíni atomerőművet

A Westinghouse Electric Company megállapodást kötött az I&C Energo cseh tervező céggel, melynek keretében azt készítik elő, hogy az új cseh nukleáris blokkok a Westinghouse AP1000-es típusú reaktorai lehessenek.

A megállapodás exkluzív együttműködést jelent az I&C Energo-val a tervezett új reaktorok irányítástechnikai rendszereire nézve, a kapcsolódó teszteket és indítási próbákat is beleértve. A Westinghouse szerint a megállapodás része a törekvésnek, hogy a cég a cseh áramszolgáltatónak, a CEZ-nek ajánlatot tehessen AP1000 nukleáris blokkok építésére a Temelin atomerőműben.

Eddig három nukleáris reaktor gyártó szerezte meg a minősítést arra, hogy ajánlatot tegyen a Temelin atomerőmű építendő 3. és 4. blokkjára, amelyek közül a győztes céget 2012-ben választják ki.

A versenyben a Westinghouse AP1000 reaktora mellet az Areva cég EPR1600 (European Pressurised Water Reactor – Európai Nyomottvizes Reaktor) blokkja és a Skoda, az Atomsztrojexport és a Hidropressz alkotta konzorcium MIR1200 (Modernised International Reactor – Modernizált Nemzetközi Reaktor) egysége vesz részt.

Csehországban jelenleg hat kereskedelmi nukleáris reaktor üzemel: négy VVER-440-es blokk a Dukovany atomarőműben és két VVER-1000-es egység Temelinben.

Kitekintő / NucNet

Friss hírek