Peru felfüggeszti a kokaültetvények irtását

A perui kormány a kokaültetvények irtásának ideiglenes felfüggesztéséről döntött az ország második legnagyobb kokatermelő vidékének számító Huallaga völgyben – adott hírt a belpolitikai vitákat kiváltó döntésről a BBC.

A választások során a kokain alapanyagául szolgáló kokacserjék termesztésének legálissá nyilvánításáért kampányoló Ollanta Humala elnök kábítószer-ellenes ügyekért felelős megbízottja, Ricardo Soberon hangsúlyozta, hogy a rendelkezés ideiglenes jellegű, és mindössze addig marad hatályban, amíg felül nem vizsgálják az eddig elért eredményeket, korrigálják a korábbi hibákat, és le nem vonják a következtetéseket.


Elmondta továbbá, hogy az efféle eljárás nem számít szokatlannak az általa említett drogtermelő országok; úgymint Afganisztán, Kolumbia, Mexikó és Bolívia gyakorlatában. Ezzel szemben mind a kolumbiai, mind pedig a mexikói kábítószer-ellenes szervezetek megkérdezett tisztviselői tagadták, hogy valaha is teljesen felfüggesztették volna az ültetvények felszámolását. Bolíviában pedig, ahol vallási, orvosi és kulturális okokból a kokacserjék termesztése ugyan nem tiltott, az illegális céllal létesített ültetvények felszámolása folyamatos – nyilatkozott egy korábbi legális termelő.

Az ország korábbi belügyminisztere szerint a döntés nagyon rossz üzenetet hordoz, arról győzheti meg az ültetvények tulajdonosait, hogy az illegális növény termesztése semmilyen kockázattal nem jár, az állam nem fogja háborgatni őket érte.

Az Egyesült Államok limai nagykövete ugyanakkor úgy nyilatkozott, egyelőre nem áll elegendő információ rendelkezésére ahhoz, hogy véleményt fogalmazhasson meg az ügyel kapcsolatban. Azt mindazonáltal megjegyezte, hogy szerinte „természetes”, ha egy új kormány felül akarja vizsgálni a folyamatban lévő programokat, és az Egyesült Államok a továbbiakban is együtt kíván működni a perui kormánnyal.

Scheinring Endre

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »