Kairó visszahívhatja izraeli nagykövetét

Egyiptom kilátásba helyezte izraeli nagykövetének visszahívását, amíg a zsidó állam bocsánatot nem kér, illetve ki nem vizsgálja a három egyiptomi rendőr halálát követelő, az egyiptomi-izraeli határnál történt események körülményeit. A határincidens miatt összeülő kairói válságtanács döntése értelmében a nagykövetet addig nem küldenék vissza, amíg az izraeli hatóságok elnézést nem kérnek az Egyiptomot bíráló elhamarkodott nyilatkozatokért.

A kairói kormány pénteken bírálta Izraelt az egyiptomi rendőrök megöléséért, az incidens körülményeinek azonnali kivizsgálását követelve. A rendőrök éppen a Sínai-félsziget egyiptomi oldalán járőröztek, mikor a határ túloldaláról tüzet nyitottak rájuk. Az incidens hírére több száz fős tömeg gyűlt össze a kairói izraeli nagykövetség épületénél az izraeli nagykövet kiutasítását követelve.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Ehud Barak védelmi- és Avigdor Lieberman külügyminiszter szombat reggel tanácskoztak az egyiptomi-izraeli kapcsolatok további romlásának megfékezéséről, illetve az egyiptomi nagykövet hazahívásának megelőzéséről. Izrael kész kivizsgálni az eset körülményeit, melyre palesztin fegyveresek üldözése közben került sor, miután csütörtökön az egyiptomi-izraeli határnál fegyveresek támadást hajtottak végre egy izraeli autóbusz ellen. Az Eilat közelében történt merényletben nyolcan vesztették életüket.

Az egyiptomi-izraeli határnál történt csütörtöki merényletek miatt több vezető izraeli tisztségviselő is bírálta Egyiptomot, amiért szerintük nem tett meg mindent a merényletek megelőzése érdekében, nem tartja kellőképpen ellenőrzése alatt a Sínai-félszigetet, így a Mubarak-korszakban sokkal jobb volt a biztonság a régióban.

Kairó szerint Izraelt terheli a felelősség az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés rendelkezéseinek megszegésével egyenlő incidens politikai és jogi következményeiért. Egyiptom várhatóan további biztonsági intézkedéseket léptet majd életbe, valamint megerősíti a határőrizetét.

Selján Péter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »