Nem szabad visszafogni a beruházásokat

Az USA és Európa válsága túl nagy ahhoz, hogy elkerülje a latin-amerikai térséget, ezért megelőző válságkezelő intézkedések kidolgozását sürgetik. A nemzetközi gazdasági helyzet óvatosságra int, de ez nem jelenti azt, hogy be kellene húzni a vészféket – legalábbis a régió fejlesztési bankja szerint.

Uruguay elnöke, José Mujica, egy argentin rádiónak adott interjúban figyelmeztett, hogy az Egyesült Államokat és Európát sújtó gazdasági válság előbb-utóbb eléri a latin-amerikai térséget is, ezért fontos egy olyan regionális bankrendszer kialakítása, mely lehetővé teszi a krízis kezelését. Véleménye szerint így elkerülhető, hogy a leginkább veszélyben lévő ágazatok további gondokkal nézzenek szembe.

“Az USA és Európa jelenlegi problémái túl nagyok ahhoz, hogy minket ne érintsenek, közvetve vagy közvetlentül” – nyilatkozta Mujica. Hozzátette, hogy Uruguay a finanszírozását tekintve kielégítő helyzetben van, így a legrosszabb esetben is képes lesz kötelezettségei teljesítésére az elkövetkezendő években.

Latin-Amerika kulcsfontosságú gazdasági szervezetei aktívan részt vesznek a megelőző válságkezelő intézkedések kidolgozásában. A Dél-Amerikai Nemzetek Uniója (Unasur) és a térség államait tömörítő bank (Banco del Sur) számos ilyen témájú egyeztetést folytat.

Nagy hiba lenne a befektetések visszafogása

 A Latin-amerikai Fejlesztési Bank (CAF) elnöke, Enrique García is egyetért a fentiekkel: ha a nemzetközi gazdasági helyzet továbbra is romlik, annak a térségben is érezhető következményei lesznek. Éppen ezért “nagy hiba lenne” szüneteltetni a beruházásokat, befektetéseket, mert megtörnék a régió gazdasági fejlődésének dinamikáját.

A térség “jó gazdasági helyzetének” hosszú távú biztosítása érdekében fejleszteni kell az infrastruktúrát, oktatást és termelést. Mindazonáltal, a növekedés üteme kétségkívül lassabb lesz. A jelenlegi hat-hét százalékos előrejelzésekkel szemben már most érdemes “lejjebb adni” az elvárásokból és 4-4,5 százalékkal számolni.

García szerint a régió számos országát korábban sújtó válságok megtanították a gazdaság szereplőit a hasonló helyzetek kezelésére. A latin-amerikai és karibi államoknak nincsenek fiskális problémái, az államadósság sem ölt fenyegetően nagy méreteket, a bankrendszerek nincsenek válságban és a tőkepiac kielégítő helyzetben van.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »