Chávez hazaszállíttatja nemzetközi aranytartalékait

Hugo Chávez venezuelai elnök a hét közepén bejelentette, hogy államosítja az aranybányászatot, valamint hazaszállíttatja a nyugati bankoknál elhelyezett nemzetközi aranytartalékait. Chávez a nyugati adósságválságra hivatkozik, míg külföldi elemzők spekulációt vélnek felfedezni a döntés hátterében.

A venezuelai elnök az úgynevezett „felhatalmazó törvény” (Ley Habilitante) rendeleti kormányzásra jogosító rendelkezését kihasználva döntött a fenti lépések meghozatala mellett. Az intézkedéseket az arany egyre emelkedő világpiaci árával, valamint az euróövezeti és észak-amerikai adósságválság mélyülésével magyarázta.

A bejelentésre egy nappal azt követően került sor, hogy az ellenzék arról kezdett nyilvánosan beszélni, hogy az elnök a dollárban tartott nemzetközi tartalékokat Brazíliába, Kínába és Oroszországba szállítaná át. Nemzetközi szakértők szerint nem Chávez lesz az egyedüli, aki „alternatívákat keres majd”. Mások úgy gondolják, hogy ez nem gazdasági, hanem politikai döntés volt, ami csupán a piaci bizonytalanság növelését szolgálja, és okot ad a feltételezésre, hogy Venezuela ezt követően nem fogja törleszteni államadósságát.

Chávez az utóbbi években számos, stratégiainak minősített, s túlnyomóan külföldi tulajdont képező iparágat vett állami kézbe elsősorban a gazdasági növekedés és a szegény csökkentése érdekében. A legutóbbi döntés 11 milliárd dollár értékú arany hazaszállításáról is rendelkezik, melyeket jelenleg angol, amerikai, francia, kanadai és svájci bankokban őriznek. Az ország nemzetközi tartalékai – melynek összértéke közel 30 milliárd dollár, s ennek 60 százalékát aranyban tartják – ebben az évben másfél milliárd dollárral csökkentek annak ellenére, hogy ugyanebben az időszakban a kőolaj ára 12 százalékkal nőtt, és ez komoly aggodalmakat szült mind kül-, mind belföldön.

Bár a venezuelai gazdaság kezd kilábalni az elmúlt két év recessziójából, mégis a kontinens legmagasabb inflációs rátájával bír, s Cháveznek rengeteg anyagi eszközre van szüksége jövő évi elnökválasztási kampányához. Elemzők szerint a gazdaság egészséges működéséhez nagy mennyiségű nemzetközi tartalékra van szükség, mivel Venezuela kis ország, az ipar diverzifikáltsága alacsony, s nagyban befolyásolja az árucikkek nemzetközi árának ingadozása. Az ellenzéknek az a véleménye, hogy Chávez legújabb lépése nem válik az ország hasznára.

Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »