Török diplomáciai támadás várható Izrael ellen

Törökország diplomáciai és jogi támadást tervez Izrael ellen, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán hivatalosan elzárkózott a kilenc palesztinbarát török aktivista halálát követelő tavalyi gázai segélyflottilla-incidens miatti bocsánatkéréstől.

Török külügyminisztériumi források szerint Törökország úgy döntött, hogy Izrael-ellenes kampányba kezd az ENSZ egyes intézményeinél, köztük elsősorban a hágai Nemzetközi Bíróságnál (ICJ). Mindezek mellett arra is számítani lehet, hogy az áldozatok családjai európai bíróságokon próbálnak majd megtámadni vezető izraeli tisztségviselőket. Megjegyzendő, hogy az izraeli katonai vezetés július első felében pont azért támogatta volna a tavalyi gázai segélyflottilla-incidens miatt Izrael és Törökország között kialakult válságnak akár egy „óvatos bocsánatkérés útján” történő rendezését, hogy azzal elejét vegyék a jogi problémáknak, illetve megelőzzék a török szervezetek és az érintett izraeli katonák közötti pereskedéseket.

Az izraeli bocsánatkérés biztos elmaradásával Törökország minden bizonnyal még jobban leépíti majd kapcsolatait a zsidó állammal. Már több mint egy éve nem tartózkodik török nagykövet Izraelben, így a tel-avivi török diplomáciai képviselet vezetését eddig helyettese, az első beosztott végezte. Néhány héten belül azonban ő is távozni fog az országból, miközben Gabi Levi törökországi izraeli nagykövet is heteken belül visszavonul, és egyelőre egyik diplomata helyére sincs utód kijelölve. Izrael már csak azért sem akar új nagykövetet küldeni Törökországba, mert attól tart, hogy Ankara amúgy is visszautasítaná, ami szintén a kapcsolatok további romlását jelezné.

Az izraeli miniszterelnök kedden közölte telefonon Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, hogy Izrael biztosan nem fog bocsánatot kérni Törökországtól. Miután a zsidó államnak és Törökországnak minden próbálkozás ellenére továbbra sem sikerül a bilaterális kapcsolatok rendezésének útjára lépnie, a következő héten várhatóan végre nyilvánosságra hozzák majd a gázai segélyflottilla-incidens körülményeit feltáró ENSZ-vizsgálóbizottság hetek óta várt jelentését. Korábbi jelentések szerint a dokumentum elismeri a Gázai övezet izraeli blokádjának jogosságát, s leginkább csupán az izraeli katonai művelet során alkalmazott erő mértékét bírálja. Törökország ezért nem ért egyet a jelentés tartalmával, és azt is nehezményezi, hogy abban nem kötelezték Izraelt a bocsánatkérésre, mindössze megbánást várnak a zsidó államtól.

Recep Tayyip Erdogán török miniszterelnök szerdán ismételten kijelentette, hogy amíg Izrael nem kér bocsánatot, nem fizet kárpótlást, és nem szünteti be a Gázai övezet blokádját, addig lehetetlen, hogy a török-izraeli kapcsolatokban javulás következzen be. Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok is próbálta rávenni Izraelt a bocsánatkérésre, Netanjahu ugyanakkor a kormánykoalícióra és a belpolitikai helyzetre való tekintettel egyszerűen nem bólinthatott rá egy ilyen lépésre. Avigdor Lieberman külügyminiszter és a stratégiai ügyekért felelős Moshe Ya’alon egyaránt elvetette a bocsánatkérés lehetőségét. Lieberman szerdán üdvözölte is a miniszterelnök döntését, ugyanakkor kijelentette, hogy erre már sokkal korábban sort kellett volna keríteni.

Selján Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »