Törvénnyel kényszerítenék a bankkártya-elfogadást Oroszországban

Az Izvesztyia orosz újság augusztus 18-i információi szerint az oroszországi Gazdaságfejlesztési Minisztérium készpénz kifizetési limitet szándékozik bevezetni, és kötelezni szeretnék a kereskedelmi egységeket a bankkártyák elfogadására. Értesülések szerint a kezdeményezést ősszel hagyja majd jóvá a kormány és a parlament, és 2012-ben lép életbe.

Az új rendelkezések elsősorban azokat az áruházakat és egyéb kiskereskedelmi üzleteket érintik, amelyek továbbra sem fogadnak el készpénzmentes fizetést. A statisztikák szerint az ilyen boltok aránya 20 százalékra tehető a nagyvárosokban, és eléri a 80 százalékot az egész országban. A javaslat ugyanakkor az orosz alkotmány 74. cikkelyébe ütközik, amely tiltja a pénzügyi eszközök szabad áramlásának bárminemű akadályozását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Szberbank elnöke, German Gref júliusban azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz minsizterelnöknek, hogy a kormány indítson harcot a készpénz ellen a bakkártya használat javára. Gref többek között a készpénz-használat magas arányának a gazdaságra kifejtett negatív hatásaival indokolta javaslatát.

Tóth I. Dávid

Friss hírek